Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Светски

Празникът на дрипавата баница събира във Върбица майстори от цялата страна

  13.05.2021 10:23
Празникът на дрипавата баница събира във Върбица майстори от цялата страна

Над 130 вида баници от 7 области в страната ще се включат в Празника на дрипавата баница във Върбица. През миналата година заради противоепидемичните мерки събитието, превърнало се в запазена марка на горнооряховското село, не се проведе. Затова този път организаторите от Народно читалище „Градина Върбица 1894“ са амбицирани веселбата да е двойна.

Тя започва в събота, 15 май, в 10 ч. със състезания по надяждане с баница и надпиване с айрян. Официалното откриване е насрочено за 10.30 ч. По програма в 10.40 ч. е началото на празничен хоровод, в 11 ч. – на фолклорна програма. Демонстрационен кът ще бъде обособен за празника, а ритъма ще задават два оркестъра от две етнографски области.

За първи път Празникът на дрипавата баница във Върбица бе проведен през 2017 г. Още тогава бяха представени различни разновидности на тестеното изделие от цялата страна. За инициативата Читалището получи и наградата в Конкурс АГОРА 2017 за особен принос в развитието в местните общности в област „Перспективи за развитие“. За т. нар. Читалищни Оскари тогава кандидатстваха 27 инициативи от цялата страна. Идеята на Платформа АГОРА е да награждава читалища, които заедно с хората от съответното населено място са допринесли за подобряване на живота на местните хора и са предизвикали положителна промяна в своя град или село. Конкурс АГОРА е за онези читалища, изпълняващи изначалната си роля на обединителен център на местните хора, активни и иновативно мислещи.

През 2020 г. пък Празникът на дрипавата баница спечели първо място в анкетата „Най-добър, вкусен и популярен фестивал на традиционна българска храна“, организирана от групата „Кулинарните фестивали на България“ във Фейсбук. Празникът във Върбица бе подкрепен от 3 513 души, като изпревари други емблематични събития - Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в Куртово конаре и МКФФ „Банатски вкусотии“ в Асеново. НЧ „Градина Върбица 1894“ дари наградата си на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Тазгодишното издание на Празника на дрипавата баница се провежда с подкрепата на Община Горна Оряховица и спонсори, сред които „Лактима“, „Захарни заводи“, „Бомакс“ и др.

Ние ще празнуваме, празнувайте с нас, е поканата от НЧ „Градина Върбица 1894“.


Ключови думи
Празник на дрипавата баница Върбица 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати