Събота, 21 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Най-дълго живеят в Кърджали и София, най-кратко – във Видин, във Велико Търново животът е малко под средната продължителност за страната

  15.05.2021 11:58
Най-дълго живеят в Кърджали и София, най-кратко – във Видин, във Велико Търново животът е малко под средната продължителност за страната

Продължителността на живот във Великотърновска област е малко под средната за страната според изследването на Националния статистически институт за очакваната средна продължителност на живота за периода 2018 – 2020 г.

За област Велико Търново тя е 74,2 години, като за мъжете е 70,9, а за жените 77,7 години. Средно за страната продължителността на живота е 74,6 години, съответно 71,1 за мъжете и 78,2 за жените.

Ето и резюме на изследването на НСИ:

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2018 - 2020 г., е 74.6 години, като спрямо предходния период (2017 - 2019 г.) намалява с 0.3 години. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока - 78.2 години. За периода между 2010 и 2020 г. увеличението при мъжете е с 1.1 години, а при жените - с 1.0 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.5 години) отколкото на населението в селата (72.6 години). Спрямо 2010 г. за населението в градовете увеличението е с 1.5 години, а за населението в селата - с 0.3 години.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15.8 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13.6 и 17.5 години. За периодa 2010 - 2020 г. очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 0.4 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 71.8 години в област Видин до 76.7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.8 години), а най-малка - в област Кърджали (6.0 години).

Таблиците за смъртност (биометрични таблици) се използват за изучаване на повъзрастовата смъртност на населението. Те показват порядъка на измирането на едно поколение и отразяват постепенното намаление на състава му под влияние на смъртността. Таблиците съдържат система от повъзрастови коефициенти (представени като функция на възрастта), които измерват нивото на смъртността в отделните периоди от времето, доживяването до определена възраст, продължителността на живота и други. Таблиците за смъртност се изчисляват въз основа на данни за броя на умрелите лица по единична възраст и година на раждане; брой на населението по единична възраст и броя на живородените от три последователни години. Показателят „средна продължителност на предстоящия живот“, изчисляван въз основа на данните от таблиците за смъртност, измерва очакваното (вероятностно) количество години (или брой години), които предстои средно да преживее едно лице на възраст х (лицата от всяка възраст), при условие, че през целия му живот интензивността на смъртността ще се запази същата, каквато е била през текущия период. Средната продължителност на предстоящия живот се изчислява като отношение на сумата на човекогодините, които предстоят да преживеят достигналите дадена възраст x за целия период от предстоящия им живот (от възраст x до пределната възраст), към броя на доживелите възрастта x. Средната продължителност на предстоящия живот на новороденото се приема за средна продължителност на живота на населението


Ключови думи
продължителност на живот НСИ
Последни
Седмицата
Анкета