Четвъртък, 05 Авг 2021
            
Горна Оряховица Други

Държавата получи Среден 3.09 за грижата си за децата от Бележник 2021

  05.05.2021 08:00
Държавата получи Среден 3.09 за грижата си за децата от Бележник 2021

Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“

Ивона и Сияна, които са част от екипа на Горнооряховски младежки парламент чрез Сдружение „Младежка толерантност“ - членове на НМД, участваха в представянето на Бележник 2021

Десетото юбилейно представяне на доклада Бележник на НМД. поради пандемичните условия в страната беше предавано през жив поток (streaming) през страницата на НМД във фейсбук. Бяха разгледани множество значими теми, засягащи семейната среда, закрилата, детското правосъдие, здраве, ранно детско развитие, образование, спорт, отдих и свободно време.

Сияна изказа своето мнение по темата „Семейна среда и алтернативна грижа“ с поставена оценка среден 3,12, а Ивона - „Участие на децата, образование,спорт, отдих и свободно време“ с оценка добър 3,71. В изказванията си момичетата бяха включили цитати от Бележник 2021, лични истории и примери и послания.

Момичетата споделиха, че са много благодарни за възможността да се включат отблизо в подготовката и изнасянето на събитие с такъв мащаб, за подкрепата от страна на възрастните и за това, че са  изразили свободно своето мнение.

Автори на Бележник 2021 са 39 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 700 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори“ от Националния Юрочайлд форум.

Освен оценките за миналата година, тазгодишното издание Бележник 2021 съдържа и обзор на постигнатото в детските политики през последните 10 години, като са изведени основните акценти, проблемните области  и успехи за десетилетието

Резултатите от оценките през годините сочат, че все още липсва цялостна визия за благосъстоянието на децата в България. Нещо повече, през последните четири години се наблюдава влошаване на ситуацията във всички области, засягащи политиките за деца, и сериозно отстъпление от поетите ангажименти за гарантиране на правата им.


Ключови думи
Бележник 2021 Горнооряховски младежки парламент
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати