Сряда, 28 Сеп 2022
            
Елена Общество

Родолюбци спасяват църквата в Палици

  24.03.2021 06:58
Родолюбци спасяват църквата в Палици

Църковното настоятелство на храма „Свети Василий Велики“ в Палици и кметският наместник учредиха инициативен комитет, който ще работи за възраждането на едно от най-хубавите села в Еленския балкан. Първа и неотложна задача на родолюбивите инициатори е да осигурят пари за ремонта на покрива на църквата. Дейностите не търпят бавене, тъй като течовете започнаха да рушат стенописите, а влагата нанася непоправими щети на вътрешната уредба.
Първият храм в Палици е построен преди 140 години, изцяло от дърво, и след  4-5 лета се събаря. Църковното настоятелство със специален акт от септември 1895 г. постановява да започне подготовка за  построяването на нова църква. За целта, както  е записано и в летописната книга, се задължава всеки един жител на Палишката енория да превози през предстоящия зимен сезон по десет шейни с камъни, необходими за строежа.

Той върви с впечатляващи темпове и на 8 ноември 1889 г. църквата е осветена от Търновския митрополит Климент. Божият дом е издигнат в центъра на Палици. Иззидан е от бял дялан камък, солиден и красив, а отвътре – просторен и светъл. Голямата заслуга за съграждането на църквата е на свещеник Стоян Дюлгяров от   Палици, който обслужва и съседните села – Горно Палици, Тумбевци, Горска, Давери, Ковачи, Миневци, Брязово, Каменари.

Паличани винаги са се гордеели със своя храм и го поддържат през годините. Навремето за всички селски църкви в Еленско енориашите са основният ктитор – те правят дарения, участват с доброволен труд, тяхно дело до голяма степен е и обзавеждането.

По примера на своите предци Инициативният комитет апелира за съпричастност към съдбата на църквата в Палици. За ремонта на покрива ще са необходими близо 14 000 лв. Всеки, който прояви разбиране и отзивчивост, може да направи дарение. Пари се набират с превод на адрес 5083 с. Палици, пощата, упълномощено лице кметски наместник Стефан Кирилов Иванов и чрез дарителските кутии в магазините в Палици. Разкрита е и банкова сметка в Централна кооперативна банка IBAN BG73CECB979010I8220900  BIC CECBGSF

 


Ключови думи
църква Палици
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати