Неделя, 20 Юни 2021
            
Избори 2021

Програмата на ГЕРБ: 195 млн. лева публични средства за дигитализация в бизнеса

  20.03.2021 08:25
Програмата на ГЕРБ: 195 млн. лева публични средства за дигитализация в бизнеса

Насърчаване на инвестициите е един от приоритетите в програмата на ГЕРБ. Само от началото на кризата има сертифицирани от Министерството на икономиката инвестиционни проекти за над 1 млрд. лева, в следващ мандат те ще надхвълят 2 млрд.лв. годишно. Петкратно ще е  увеличението на инвестициите за дигитализация на бизнеса – със 195 млн. лв. публични средства ще бъдат подпомогнати предприятията за въвеждане на цифрови системи и умения.
Тези теми са водещи за голяма част от бизнесите и те бяха обсъдени по време на среща с ръководството, работниците и служителите на едно от най-големите предприятия във Велико Търново „Мегапорт” - лидер на Балканския полуостров в производството на полимерни и ко-полимерни фолиа, опаковки и материали. На срещата присъстваха кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС Любомира Попова, Станислав Стоянов, Росица Димитрова, Стефан Бранзелов и Вероника Михайлова.
Друга важна тема, която вълнува работещите в предприятетието е повишаването на доходите. Една от целите на ГЕРБ в следващите години е минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани, посочи Стоянов. Кандидатите на 4-ти МИР разясниха, че в следващите 6 години страната ни ще разполага с най-големия финансов ресурс по линия на европейската солидарност. „Задачата е как максимално да се възползваме от тези възможности, договорени от правителството на Бойко Борисов и да не губим време с преговори за ново правителство или извънредни избори – това зависи от нас“, заяви Станислав Стоянов.
Предприятията в партньорство с научната общност ще се увеличат двойно следващия мандат. Шесткратно увеличение на публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса, включващи целия процес от разработване, внедряване до технологична база в иновационната дейност ще са част от целите за модернизация на бизнес средата в програмата на ГЕРБ. Сумата по тези програми ще достигне до 760 млн. лева до 2025 година. За тази цел ще се разчита и на тясната връзка между бизнеса и науката, като инвестицията в това ще доведе до двойно увеличение на предприятията с иновации. С тези думи проф. Любомира Попова  представи част от политиките на програмата на ГЕРБ „България следващо поколение“ пред колектива на „Мегапорт“.
„Разчитаме на активно партньорство с бизнеса при изработване на образователната политика, защото е важно да се обвържат предлаганите професии и специалности с потребностите на бизнеса“, сподели още тя и добави, че фокусът попада върху учебни програми в училищното и висшето образование, разработени с бизнеса, на въвеждане на ориентирано към практиката обучение и провеждане на практическото обучение в реална работна среда, в крак с дигиталните потребности на пазара на труда.
„Важно е стимулиране изграждането на професионални мрежи между училищата (средни и висши) и бизнеса за обмяна на научна информация, участие на водещи специалисти от индустрията в учебния процес, оценяване на учебни резултати, за въвеждане на система за натрупване и трансфер на кредити в професионалното образование и обвързването й със системата за натрупване на кредити във висшето образование", заяви още проф. Попова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
ГЕРБ дигитализация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати