Събота, 05 Юни 2021
            
Горна Оряховица Общество

Център „Мария” организира дарителска кампания за деца, преживели насилие

  06.03.2021 06:45
Център „Мария” организира дарителска кампания за деца, преживели насилие

Срещали ли сте деца, които растат в страх, болка, срам и вина? Деца, които виждат ежeдневните скандали и посегателства между родителите си? Ние ще ви разкажем история на семейството на седемгодишния Иван, свидетел на агресията и взаимните обвинения между своите родители. За помощ ни потърси майката, след поредната семейна разправия, със срам показа охлузванията и синините си, за първи път проговори за „тайната”. Младата жена вече бе решена, че иска ново начало и по-добър живот за себе си и сина си. Ние я изслушахме, подкрепихме и придружихме по нелекия път от решение, медицинско свидетелство, разговор с адвокат до издаването на Заповедта за незабавна защита.
Погрижихме се и за Иван, имаше собствено пространство, в което можеше да ни разкаже и покаже своята истина. Първоначално объркан и неуверен, впоследствие концентриран и съсредоточен. Да, с Иван, и с всяко друго дете не можеш да седнеш и просто да си говориш, да промениш живота му ей така, с вълшебна пръчица. Нужен е друг подход - той започна да играе, да рисува и без да разбира, неусетно ни разказа за дрязгите в семейството. Процесът не бе нито къс, нито лек, но той се справи. Прие, че мама и татко вече няма да живеят заедно под един покрив, но винаги ще останат негови родители, усети, че насилието и виковете нe са нормални. Сякаш махнал товара на вината и вече спокоен, Иван започна да гради един нов поглед за вече различното си семейство. Майката, също по-уверена в своите възможности,  подкрепи детето си в новото начало.
Историята на Иван е история на много деца, с които работи Център „Мария” и които имат нужда от подкрепата на цялото общество. Ограниченията, наложени от пандемията миналата година, много затрудни работата на екипа. Докато училищата бяха затворени, децата намалиха посещенията си в Центъра, трябваше да се работи онлайн, а се оказа, че ние нямаме техническата подготвеност, за да отговорим на нуждите на младите хора. Трябват ни по-добри компютри и софтуер, за което са нужни средства. Затова се обединихме шест сродни организации от цялата страна и организираме тази кампания, обръщайки се за помощ към всички, разказва ръководителят на Център „Мария” Людмила Цветанова.
Да, това е мисията на екипа „Център Мария” - да подкрепяме децата, преживели насилие и техните семейства. Годишно работим средно с 52 семейства от региона на Г. Оряховица и В. Търново, голяма част от които променят живота си. Знаем, че промяната е бавна, трудна и изисква усилия децата да проговорят на техния език - през занимания, игри, фигури, рисунки, защото те възприемат и преживяват света през образите. Така децата ни говорят и ние работим, без да ги връщаме към болезнените им преживявания.
Затова ние се нуждаем от вашата подкрепа, за да помогнем на много други деца като Иван. За да продължим да работим с повече деца и техните семейства, дори и в условията на пандемия,  на нас са ни нужни 2 компютърни конфигурации и занимателни и образователни игри, съобразени с възрастта и потребностите на всяко дете в детските ни кабинети.
Помогнете ни, нека заедно подкрепим семействата да кажат НЕ на насилието, призовават от Център „Мария”.
Можете да подкрепите кампанията с дарение през https://platformata.bg/bg/kauzi/1088:nadejda-za-deca-prejiveli-nasilie/details/campaign.html и с дарителски SMS с текст DMS PODKREPA на номер 17 777 за трите мобилни оператора.


Ключови думи
Център Мария дарителска кампания
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати