Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Художникът Янко Янков дари на Езиковата гимназия портрет на патрона й

  16.02.2021 13:25
Художникът Янко Янков дари на Езиковата гимназия портрет на патрона й

Портрет на проф. д-р Асен Златаров дари за патронния празник на Езиковата гимназия във Велико Търново художникът Янко Янков.
Златаровци днес отбелязват 63-тата годишнина от създаването на елитното великотърновско училище. Тържеството тази година е различно заради мерките срещу разпространението на коронавируса, присъстваха по двама ученици от паралелките от 8 и 12 клас. Уважиха го председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и старши експертът по чужд език и майчин език в РУО Вера Петрова.
По традиция пред барелефа на проф. д-р Асен Златаров бяха поднесени цветя. Букети красят и пространството пред новия портрет на патрона.
Създаването му отне на Янко Янков близо 3 месеца. Рисуван е по снимки на учения, запазени от неговото семейство. Новият портрет е с размери 150х110см., намира се във фоайето на училището между първите два етажа.
Янко Янков е роден в Горна Оряховица, завършва живопис във ВТУ. Работи в областта на класическата и модерната живопис.
Близо 30 са учениците, удостоени с Почетната грамота „Асен Златаров“. Те са записали постижения в значими научни, спортни и културни конкурси и състезания. Отличени са и 10 активисти на Ученическия съвет. Грамоти получиха и учениците, присъединили се към националната кампания „Купи една книга, дари я на своето училище“.
По случай патронния празник на училището до дни предстои да излезе и първият електронен брой на вестник „ПЕГ-гласът“. Списването му започва преди близо 20 години от възпитаници на гимназията.


Ключови думи
Янко Янков портрет проф. Асен Златаров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати