Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Президентът Радев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ на проф. Пламен Павлов

  11.02.2021 14:41
Президентът Радев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ на проф. Пламен Павлов

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен на проф. д-р Пламен Павлов - общественик, публицист, учен и преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет. Високото държавно отличие се връчва на проф. Павлов за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история.
В словото си след получаването на наградата проф. Пламен Павлов сподели, че родолюбието е това, което свързва лекарите, историците, учителите.
„Още по времето на Апостола на свободата Васил Левски в комитетите са учителите и свещениците, но и лекарите, аптекарите, хората на модерните по онова време професии. Днес българските лекари, те са и академични хора, те лекуват и тялото, и душите, а ние се опитваме да им помагаме. Ние сме наградени в годината на Георги Стойков Раковски – един от най-великите българи на всички времена. Той казва, че най-висшата световна добродетел е любовта към Отечеството. България ще пребъде“, каза в изказването си проф. Павлов.
Преподавателят от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е сред големите съвременни историци, медиевисти и общественици. Автор и съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници и енциклопедии, публицистика и поезия. Една от неговите каузи са българските общности в чужбина. Той е сред радетелите за признаването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България.


Ключови думи
проф. Пламен Павлов Румен Радев орден
Последни
Седмицата
Анкета