Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Делян Бойчев от ПМГ с грамота „Джон Атанасов“ за дебютен пробив в областта на компютърните технологии

  05.10.2023 14:52
Делян Бойчев от ПМГ с грамота „Джон Атанасов“ за дебютен пробив в областта на компютърните технологии

Младите български учени и изследователи продължават да надграждат и развиват с постиженията си утвърдените традиции в областта на информатиката, иновациите и перспективните научни изследвания, вдъхновени от примера на Джон Атанасов.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който приветства в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в 21-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Церемонията по награждаването се проведе в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет. Президентската инициатива отличава ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.

Сред отличените в рамките на инициативата тази година е и Делян Бойчев от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново. Делян получи грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Младият учен е ученик в 12-и клас в ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново. Той е носител на Голямата награда от Панаира на науката и иновациите – Innofair 2023 в София. Извоювал е отлична награда от Двадесет и трета Ученическа секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България.   Успешният и научно признат проект на Делян Бойчев е в областта на машинното обучение и е свързан с моделите за класификация на изображения. Преподавателите с най-голям принос за постиженията му през годината са Кристиан Георгиев, докторант в Масачузетски технологичен институт, и Георги Игнатов, старши учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново./ сн. www.prezident.bg


Ключови думи
ПМГ Джон Атанасов Румен Радев
Последни
Седмицата
Анкета