Петък, 07 Май 2021
            
Горна Оряховица Общество

Председателят на ОбС в Горна Оряховица Димитър Николов съдейства за рехабилитацията на 4-годишно дете

  03.02.2021 14:25
Председателят на ОбС в Горна Оряховица Димитър Николов съдейства за рехабилитацията на 4-годишно дете

Категоричното си убеждение, че всяко младо семейство, избрало да роди и отгледа дете в Горна Оряховица и България, трябва да бъде подкрепяно, отново заяви председателят на Общинския съвет Димитър Николов. Това стана на среща с Наталия Михайлова – майка на 4-годишно момиченце с детска церебрална парализа – спастична диплегия.

На срещата присъства и председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент д-р Борислав Генчев.


В началото на януари Наталия Михайлова подава заявление в Общинския съвет с молба да й бъдат отпуснати 1 200 лв. финансова помощ за допълнително лечение и рехабилитация на дъщеричката й Марина. Документите са разгледани в комисията, ръководена от д-р Генчев. Още там става ясно, че трябва да бъде потърсен алтернативен начин, за да се помогне финансово на детето.


Няма практика да се отпускат средства за здравни нужди, тъй като гражданите не плащат към общинския бюджет отчисления за здраве. Техните местни данъци са предвидени за инфраструктура, градска среда, за детски градини и ясли, общински училища, обясни Димитър Николов. Затова д-р Борислав Генчев лансира идеята за създаване на частен дарителски фонд в обществена полза. Видя се, че този модел работи – пример за това е подкрепата, която частни лица и фирми оказаха на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в началото на пандемията, допълни председателят на Общинския съвет.
Николов уточни още, че д-р Генчев ще запознае общинските съветници със състоянието на Марина и нейните нужди. Уверен съм, че с помощта на колегите ще успеем да подсигурим нужните средства за рехабилитацията на детето за 1 г., коментира Николов.


Той направи първата крачка – дари лични средства, които покриват половината от необходимата сума за момичето за 6 месеца. Димитър Николов пое и личен ангажимент да осигури цялата сума от частни дарители.
Малката Марина може да бъде подкрепена чрез дарителската й сметка
Банка ДСК
Сметка в лева 0000000026482167
IBAN BG21STSA93000026482167
BIC STSABGSF


Ключови думи
Димитър николов общински съвет Горна Оряховица рехабилитация дете детска церебрална парализа д-р Борислав Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати