Събота, 01 Май 2021
            
Горна Оряховица Други

Започва проектиране на Северен обходен път, който ще свързва Летището в Горна Оряховица с „Хемус”

  31.01.2021 07:43
Започва проектиране на Северен обходен път, който ще свързва Летището в Горна Оряховица с „Хемус”

Общинските съветници възложиха на кмета инж. Добромир Добрев да започне процедура за проектна и техническа подготовка за изграждане на Северен обходен път на Горна Оряховица. Това означава в следващите месеци да се направи проектиране, отчуждаване и да се кандидатства за финансиране, така че изграждането на обходния път да съвпадне или поне да не изостане много от изграждането на Автомагистрала „Хемус”.
Обходният път трябва да свърже Горнооряховска община с „Хемус”, а в бъдеще евентуално и с новата магистрала „Русе – Велико Търново”. Връзката е от голямо значение за бизнеса в Горна Оряховица, особено важна е за плановете за развитие на нова промишлена и логистична зона около Летището. Затова няма да се чака на държавата, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура”, да придвижи проекта, а Общината ще търси начини да го реализира сама. Едва след изграждането на пътя той ще бъде прехвърлен на АПИ за стопанисване.
Имаме поне две добри възможности за финансиране и ако се подготвим добре, ще успеем. Целта ни е възможно в най-кратки срокове да подготвим проектите и да придвижим отчуждителните процедури. До края на годината е твърде оптимистичен срок, но ще положим всички усилия, коментира кметът инж. Добромир Добрев. След като е готова с документацията, Общината ще търси финансиране за строителството. Първият вариант е чрез Националната програма „Устойчиво развитие на България”. Проектът, представен преди няколко месеца от Томислав Дончев, включва като приоритет изграждането на интермодален център край Горна Оряховица. Обходният път се вписва в този проект и би могъл да влезе сред приоритетите. Другият вариант е чрез Европейските фондове, където пак има добра възможност, защото отсечката ще е част от ТЕН-Т мрежата за европейска свързаност.
Възможностите за финансиране са добри и вярвам, че няма да е проблем да защитим проекта си, стига и ние добре да си свършим работата предварително. Затова сме заложили и значителни средства и сме готови да стартираме процедурите за проучвания и подготовка на проекти, така че да сме готови за кандидатстване веднага след отваряне на новите програми, каза още инж. Добрев.
Планът за следващата година е да се направят процедури за изготвяне на предпроектно проучване и проектиране на трасето, идеен проект за нови участъци на пътя и парцеларен план. Процедурата включва и отчуждаване на имоти. Кои точно ще стане ясно след изготвяне на проекта за новите участъци. Тъй като обходният път вероятно ще мине за проект с национално значение, отчуждаването няма да е толкова тежка процедура, както обикновено.
Всъщност предстоят три отделни процедури, за които в Бюджет 2021 са заложени около 85 000 лева.
По предварителни оценки Северният обходен път трябва да бъде с габарит Г 10,5 с
преобладавящо товарно движение. Планират се две ленти с допълнителна трета в някои участъци.
Началото на пътя е при пътен възел Честово. Предлага се изграждането на нов път, който продължава на север от Правда и се включва в съществуващ общински път, който трябва да се реконструира.  . От там продължава към село Янтра, като този участък трябва да се разшири. Южно от Янтра и западно от общинския път се предлага ново трасе до включването в третокласния път III 5503, който също трябва да се разшири. След това обходният път се включва в републиканския път I-5 и по него стига до пътния възел, свързващ го с АМ „Хемус”, която ще пресича община Горна Оряховица северно от Поликраище.
Цялото трасе на Северния обходен път по предварителни оценки е около 12 километра. Едно от големите му плюсове е, че ще изведе товарния трафик от Първомайци и Поликраище. Колко време ще продължи изграждането обаче е труден въпрос. Вероятно година и половина – две ще е само подготовката. Но пък и „Хемус” не е напреднала чак толкова, въпреки редовното наглеждане от най-висшестоящия. Така че има шанс двата пътя да се срещнат навреме.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Летище Горна Оряховица АМ Хемус Честово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати