Четвъртък, 29 Апр 2021
            
Горна Оряховица Култура

Излезе сборникът „Творчество под маска“ на горнооряховския Литературен клуб „Асен Разцветников“

  28.01.2021 13:42
Излезе сборникът „Творчество под маска“ на горнооряховския Литературен клуб „Асен Разцветников“

„Творчество под маска“ се нарича току-що излезлият сборник с творби на автори, обединени в Литературен клуб „Асен Разцветников“ към НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. В него са включени 35 автори, които представят на читателите своите 135 стихотворения, 16 разкази, 7 басни и гатанки и 2 епиграми.
ЛК „Асен Разцветников“ е създаден през 1954 г. от три дами,  обичащи литературата: Яна Попкиркова – учител в ПТГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица, Стефка Градинарова - кореспондент на вестник "Борба“, и Недялка Рибарева - учител по обществено хранене във Велико Търново.
Дълъг е творческият път на клуба. От литературен кръжок „Максим Горки“ към Клуба на културните дейци в Горна Оряховица, през 2000 г. той се преименува в ТЛГ „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък 1869“. Председател е Димитър Панайотов, секретар- касиер е Стефка Токмакчиева, а художествен ръководител - Антон Рашков, като от 2007 г. негов заместик е Лина Марини.
В края на 2018 г. по предложение на Стефка Токмакчиева и по решение на всички членовете на литературната група, тя прераства в литературен клуб. През годините в него са творили много поети и писатели като Стоян Георгиев-Пирата, Йордан Карастоянов, Матей Шопкин, Илия Михайлов, Елена Пановска, Пеньо Цонев, Зорка Димитрова и много други.
Към днешна дата творците в литературния клуб наброяват 35 души. Някои от тях са членове на СБП, Конфедерацията на българските писатели и други литературни клубове. Те са на различна възраст, с разбообразни професии, но подвластни на това изкуство. Имат издадени и представени книги с поезия и проза. Председател на Литературния клуб от 2017 г. до момента е Дора Ефтимова.
Всяка година авторите участват в обявените национални и международни конкурси за поезия и проза и са удотоявани с награди за своето творчество, с които допринасят за развитието на културния живот на Горна Оряховица. Богат е библиотечният фонд с издадени през годините сборници от ЛК „Асен Разцветников“ - „ Кълнове“1960 г.
„ Класове“ 1966 г., „ Фиданки“ 1970 г., „ Гласове“ 1979 г., „ Време“ 1985 г., „ Време“ 1987 г., „ Приятели с пера от светлина“ 1988 г., „ Откровения“ 1994 г., „ Букет от поетични мигове“ 1999 г., „ 50 години ТЛГ „ Асен Разцветников“ 2004 г., „ Пролетни цветове в проза и стихове“ 2007 г., „55 години ТЛГ „Асен Разветников“ 2009 г., Литературен алманах „140 години град Горна Оряховица“ 2010 г., „Юбилеен литературен алманах 60 години ТЛГ „ Асен Разцветников“ 2014 г., Юбилеен алманах 65 години ЛК „Асен Разветников“ 2019 г., Сборник с детски стихотворения „Пъстра дъга“ 2019г.
В периода на обявената пандемия от COVID 19 членовете на Клуба, спазвайки всички противоепедемични мерки, не останаха безучастни към случващото се в обществото и всеки продължи да твори под маска, слушайки гласа на сърцето си. На първата творческа сбирка от новия сезон 2020/21, която се проведе на 16.09.2020 година, творците приеха единодушно идеята на Стефка Токмакчиева, дълогодишен секретар-касиер, за издаване на сборник с творби, писани през периода на пандемията.
След гласуване предложението за новия проект на Литературния клуб, Катя Иванова предлага заглавието „Творчество под маска”. За предпечатната подготовка на творбите и редакцията е избрана Галина Москова.
След упоритата работа на Галина Москова, неуморната помощ на Стефка Токмакчиева и Стефан Митев, който нарисува и оформи корицата, се ражда сборникът „Творчество под маска”. За излизането му авторите благодарят за финансовата подкрепа на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателя на НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров, фармацевта Катя Иванова - управител на дрогерия „Лековита билка“, членовете на ЛК „Асен Разцветников”, без които тази книга нямаше да бъде реалност.
От Клуба очакват обстановката в страната да се стабилизира, за да представят „Творчество под маска“ на обществеността в Горна Оряховица.


Ключови думи
ЛК Асен Разчитнеков Напредък 1869 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати