Петък, 31 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

STEM център за дигитални създатели изградиха в ПГЛПИ „Атанас Буров“

  13.01.2021 14:34
STEM център за дигитални създатели изградиха в ПГЛПИ „Атанас Буров“

Училищен STEM център за креативни дигитални създатели изградиха в ПГЛПИ „Атанас Буров“. Това стана възможно, след като горнооряховската професионална гимназия спечели финансиране по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН при първия етап на финансиране през 2020 г.
Основното предназначение на STEM центъра е в него да работят учебно-тренировъчните фирми, които учениците формират към училището, тъй като при тях се интегрира цялото учебно съдържание на изучаваните специалности в гимназията, провеждане на иновационни лагери и др., както и да се провеждат учебни часове от задължителната професионална подготовка във втори гимназиален етап. Чрез промяна на физическата среда на съществуваща класна стая се постига подкрепяща ученето и творчеството работна обстановка.


STEM центърът дава възможност за работа в режим на едностранна комуникация. Източник на информация в началото ще бъде учителят, а учениците от групата ще бъдат приематели. В този режим в последствие учениците ще упражняват своите презентационни умения, представяйки идеите си.
STEM центърът е  оборудван с компютърни системи и интерактивна дъска тип Интерактивни мулти-тъч дисплеи Triumph Board. Ще се прилага вербален (лекционен) режим, но и невербален: презентация на иновационна идея.


В класната стая са обособени три къта, които ще могат мобилно да се променят. В първия кът е създадено място за преподавателя с мебелировка за разполагане на документация, лаптоп, проектор, офис стол. Вторият кът разполага с мобилни работни маси за учениците, които да могат да се разполагат в различни форми според необходимостта на конкретните занимания. Третият кът е т. нар. творчески кът, в който е позициониран 3D принтер и скенер, работна маса и столове. Налично е и офис обзавеждане за съхранение на работната документация на учениците, както и зарядна станция за лаптопите.


Интерактивната MULTI TOUCH дъска е разположена на мобилна стойка, така че да може да променя местоположението си според нуждите на заниманията.
В STEM центъра за креативни дигитални създатели ще се разглеждат  проблеми и конкретни теми от гледна точка на различните дисциплини чрез мултидисциплинарни уроци (една и съща тема, разглеждана от позицията на различните икономически дисциплини в отделните часове), след което да се заличат границите между учебните знания и да се интегрират такива, които преди това са съществували поотделно. Дискутирайки тези теми между учениците и учителите, ще се даде възможност учениците да  правят опити за разработване и даване на решение за създаване екологично чисти продукти, екологично снабдяване със суровини, екологично производство, чиста околна среда.


Основната цел на STEM центъра е да даде възможност на учениците да мислят и творят самостоятелно, имайки възможност да използват най-съвременните достижения на компютърните науки и технологии.

 


Ключови думи
ПГЛПИ "Атанас Буров" STEM
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати