Сряда, 29 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Второкласници на СУ „Георги Измирлиев” се върнаха към корените с урок в битовия кът на училището

  07.01.2021 09:23
Второкласници на СУ „Георги Измирлиев” се върнаха към корените с урок в битовия кът на училището

В деня на Богоявление второкласниците на СУ „Георги Измирлиев” се върнаха при корените с проектно базирано обучение по Гражданско образование в битовия кът на училището. „Приказен Календар“ е посланието на децата от 2 „в” клас към всички българи – да не забравяме корените си, да помним мъдростта на нашите ритуали, легенди и обичаи. Заедно с класния им ръководител Кремена Енчева те поздравяват с тяхната приказка:

„Мамичко, приказка искам да чуя - някоя нова обаче от теб,

после от нея добро да сънувам, за да порасна достоен човек!

Слушай тогава, момчето ми мило, има на картата чудна страна, древна история в себе си скрила, като от ручейче жива вода...

Тя е родината наша любима - приказно късче от целия свят, вляла в кръвта ни вековната сила, всеки направила с нещо богат!

Дойде ли зимата, пъстри сурвачки грабват в ръцете си всички деца, и по гръбчетата тупат юнашки за да сме здрави – преди и сега!

Баничка вкусна с късмети замесвам, пука в камината бъдникът нов, а коледари по улици пеят - звънко наричат за мир и любов!

После с кончетата – мартенски нишки, знаеш – ръчичките кичим в зори, видим ли щъркели – първите птички, слагаме злото под камък да спи...

Пролет напъпи ли с бистри рекички, лазарки млади изплитат венци- своя избраник да търсят самички, с него да крачат и нощи, и дни...

А с яйчицата червени – за здраве чукаш се с баба и дядо дори- за обичая, да не е забравен- Господ че жертва се – да ни спаси!

Толкова празници...Сине, помни ги!

Те са богатството твое, честта, често животът ни не е по книга, но ни спасява зовът на кръвта - тази ни българска кръв – да ни води, даже и в трудности – само напред, тя ни е тайната думичка „мога“, даден пред Бога навеки завет!”

Всеки народ пази с достойнство своите обичаи и традиции. Как децата ще ги продължат, зависи само от всички нас. Прекрасни деца, възпитавани в български дух, който ги прави силни и сплотени.


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев гражданско образование Кремена Енчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати