Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Две балерини на „Грация” са сред победителите в онлайн конкурси в Грузия и Италия

  01.12.2020 17:40
Две балерини на „Грация” са сред победителите в онлайн конкурси в Грузия и Италия

Светослава Неделчева и Радена Гасерова са сред победителите в два онлайн конкурса, организирани в Грузия и Италия. Двете момичета печелят медали и грамоти, придружени и със специална благодарност за педагога им Соня Георгиева и ваучери, които да използват за следващи участия. Професионалните им клипове, с които се представиха пред международните журита, са заснети от Пламен Иванов. Снимките са правени на ремонтираната сцена на НЧ „Напредък 1870” в Лясковец, безвъзмездно предоставена от председателя на читалището Иво Русев.

Международният онлайн конкурс „Светът на талантите 2020”, организиран в столицата на Грузия – Тбилиси, дава шанс за изява в годината на коронавируса на млади дарования в най-различни жанрове - вокал, хореография, инструментален жанр, оригинален жанр, театрално изкуство, художествено слово, театри на модата, изобразително изкуство, декоративно-приложно изкуство, фотография.

Второкласничката Светослава Неделчева спечели Гран При във възраст 7 – 9 години за соло класически танц с изпълнението си на „Малка испанка”. Хореографията е дело на балетния педагог Соня Георгиева, за която има благодарствен диплом от организаторите на конкурса. Наградата на Светослава включва и ваучер за 150 евро за бъдещи участия.

Клипът на Светослава участва и в Международния онлайн фестивал-конкурс „Всички цветове на изкуството” в Италия. Във възраст 14-16 г. в жанра класически танц се представи и още една балерина на „Грация” – Радена Гасерова. Тя танцува по вариации от балета „Златната рибка”. И двете момичета получават първо място, медали и ваучери по 50 евро.

Докато чакаме да се върнем към нормалното провеждане на фестивалите на реална сцена, нека бъдем заедно на виртуална платформа и споделяме с целия свят вашите таланти и умения, казват организаторите на фестивала. Състезанието е подходящата квалификация за следващата стъпка - пътуване до Италия и присъединяване към всички победители на голямата международна сцена на Sopravista Festivals Italy.

Оценявам труда на момичетата, особено в тази трудна година, когато нямахме възможност за нормална подготовка. Клиповете бяха направени за много кратко време. Благодаря на оператора Пламен Иванов и на Иво Русев за любезното съдействие. Искахме да зарадваме нашите почитатели в Горна Оряховица с концерт от балетната зала, но вероятно това ще стане напролет. Надявам се, че следващата година ще бъдем заедно вече не онлайн, а съвсем реално. Но засега важното е всички да бъдем здрави и да посрещнем с близките си празниците, които идват, коментира балетният педагог Соня Георгиева.


Ключови думи
балет "Грация" Соня Георгиева Светослава Неделчева Радена Гасерова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати