Петък, 27 Nov 2020
            
Общество Павликени

Лекар и пациент от Павликени станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност (видео)

  20.11.2020 13:25
Лекар и пациент от Павликени станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност (видео)

Пациент от Павикени и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.
30-годишният Росен Ламбев живее в с. Дъскот. Той е един от най-младите пациенти със сърдечна недостатъчност у нас. Дълго време смятал, че задухът му е от цигарите, докато един ден по спешност не се озовал в столичната „Света Екатерина“. Още малко да се беше забавил, нямаше да можем да направим нищо, казали лекарите. Бил планиран за включване и в списъка за трансплантация на ново сърце, което обаче не всички дочакват. Но преди това решили да опитат с лекарства. „Бях се отказал от живота, но вече имам надежда. Чувствам се така, сякаш не съм болен“, споделя Росен.
Лекуващият му лекар – д-р Станислав Стоев, специалист по вътрешни болести и кардиология от МЦ „Павликени“, споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Росен са били силно ограничени. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, той живее пълноценен живот.
Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Резултатите на Росен много ни радват, защото пред него животът предстои“ – споделя д-р Стоев. А Росен споделя: „Благодарен съм на всички лекари, които се грижат за мен – наистина се чувствам специален“.
Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.
В България със сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В област В. Търново болните са 6 854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници във В. Търново са отчели 2869  хоспитализации по повод на СН.

 


Ключови думи
д-р Станислав Стоев Павликени Росен Ламбев Дъскот
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати