Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Светски

MasterChef Елена Петрелийска: Не убивайте втори път рибата с пресготвяне

  14.11.2020 14:46
MasterChef Елена Петрелийска: Не убивайте втори път рибата с пресготвяне

Пресготвянето е грешният начин за готвене на риба. Ценния съвет даде днес във Велико Търново вицешампионът от първото издание на тв формата ``Мастър шеф`` Елена Петрелийска.

Преди 6 г. Елена стигна до финала, на който отстъпи на Симеон Червенков. Но Елена спечели нещо много по-важно – набраната тогава популярност й дава възможност и днес да показва, че готвенето е приятно преживяване, а храната може да лекува и тялото, и душата.

Днес Елена бе звездата на кулинарния демонстрационен щанд на Търговския рибен фестивал, провеждан във Велико Търново. В компанията на комика Ники Станоев тя приготви солени палачинки с цвекло с плънка от хайвер и пушена риба и рибни крокети.

Продуктите подбра измежду предлаганите от производители на риба и аквакултури, участващи във фестивала.

Винаги опитвам да представям по-интересни рецепти, защото всяка една българска домакиня знае как да приготви риба по стандартен начин. По-нестандартните рецепти се приемат добре, когато хората видят как се приготвят – че не е кой знае колко трудно и че не се изискват кой знае какви способности или специфични продукти. Ако видят само крайния резултат, без самото готвене, вероятно няма да се престрашат да опитат, но видят ли кое как става се навиват да си я приготвят вкъщи, показват наблюденията на Елена.
Рибата влиза все по-често в менюто на българина, защото се научихме, че тя е част от балансираното хранене, а и от много диети. Така че не мисля, че през зимата хората спират да ядат риба, макар че свинското си остава предпочитано за сезона, споделя Елена.

Самата тя предпочита пъстървата, защото не е мазна и не мирише чак толкова много на риба. Елена признава, че обича простичките рецепти, така че една пъстърва би си направила на пара или печена и гарнирана със зеленчуци.
Лимонът, босилекът, чесънът са продуктите, които според Петрелийска подхождат много на рибата. Девисилът също. Но най-вече свежите билки са достойни да вървят ръка за ръка с тази храна.

Грешно е пресготвянето на рибата, ще я убием втори път, както се казва, смее се Елена. Хубаво е да я готвим минимално време, особено по-фините меса.
Важното е да не се страхуваме от непознати продукти. Първото ми филетиране, първото почистване на скариди бяха много страшни неща за мен, но когато някой ти покаже, всичко се научава. Всяка една риба е специфична и трябва да знаеш къде са костите й, за да можеш хубаво да я почистиш, съветва Елена.

Храната може да бъде превенция срещу много заболявания, убедена е Елена. При диабета например трябва да се приготвят ястия, които щадят организма. Рибата е точно такъв продукт. Но и като цяло рибата трябва да се хапва често за един по-здравословен живот, съветва още Елена Петрелийска.


Ключови думи
Елена Петрелийска Търговски рибен фестивал Ники Станоев MasterChef
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати