Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Търговски рибен фестивал доведе морето във Велико Търново

  14.11.2020 13:30
Търговски рибен фестивал доведе морето във Велико Търново

Търговски рибен фестивал се провежда днес в парк ``Марно поле`` във Велико Търново. Производители, рибари и преработватели предлагат на жителите и гостите на града различни видове българска риба и аквакултури.

Аз самият бях много изненадан, че, освен риби, миди, скариди, има и много интересни неща като предлаганата от едни свежари спирулина (Спирулина са едноклетъчни синьо-зелени водорасли, които растат естествено в тропични и субтропични сладководни води. Смята се, че тези плаващи цианобактерии са една от най-старите форми на живот на Земята. Изсушавана и консумирана като храна в различни краища на света от векове, днес спирулината е изключително популярна като хранителна добавка – б. а.). Освен че е модерна, спирулината има и много големи ползотворности за здравето. Нашите участници я отглеждат в Старозагорско. Та това е идеята на този фестивал – ние, потребителите, да можем да видим българското производство на риба и аквакултури и да осъществим контакт с производителите. До преди този фестивал не знаех, че има чак толкова много от тях и че правят какво ли не, разказа комикът Ники Станоев, който е водещ на събитието.

Бяхме в Габрово и Враца, ще бъдем в Ямбол, Хасково, София, каза още Станоев.  

Демонстрационен щанд и кулинарна програма предлага също Фестивалът. Голямата им звезда е вицешампионът в пилотния сезон на ``Мастър шеф`` Елена Петрелийска.

На търновци тя показа как се приготвят палачинки с цвекло и плънка от хайвер и пушена риба и рибни крокети. Полезните неща не винаги са трудни за приготвяне и не отнемат много време, стига да знаеш кое какво е, показа Елена.

Проектът с наименование “Фестивал на рибата - вкусно и полезно - промоционална кампания за повишаване осведомеността на обществото за продуктите от риболов и аквакултурите" е с бенефициент Министерство на земеделието, храните и горите по програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 г., който се финансира със средства от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.


Ключови думи
Търговски рибен фестивал Елена Петрелийска Ники Станоев аквакултури
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати