Вторник, 16 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Боксовият сезон завърши с пет медала за „Локомотив”

  13.11.2020 12:53
Боксовият сезон завърши с пет медала за „Локомотив”

С първенството за жени и девойки в Русе завърши състезателният сезон за боксьорите. БК „Локомотив” приключва поредицата от шампионати с пет медала – златни за Йоан Стефанов от Ученическото първенство и за Йоан Стефанов при юношите, бронзов за Давид Добрев при мъжете и бронзови за Делияна Петрова и Ванеса Асенова при девойките.

За ситуацията в спорта през тази луда ковид година това е повече от добър резултат. Най-важното е обаче, че има израстване при всички състезатели, а имаме и доста нови попълнения. Вече станаха над 20 сериозно трениращи и това е основа за още по-забележимо присъствие на нашия клуб в боксовия свят, коментира старши треньорът Захари Мутафчиев.

2020 г. беше трудна за всеки спорт, така че боксът не прави изключение. През голяма част от времето залите останаха затворени, нарушен бе тренировъчният ритъм, възможността за състезания и контролни срещи беше почти никаква. От там идва и основният проблем за „локомотивци” – липсата на достатъчно опит, който да им позволи да реализират потенциала си.

Дилияна Петрова например направи чудесен мач с Люба Александрова от ЦСКА, която е доста по-голяма и доста по-опитна състезателка. Дилияна можеше да спечели, ако имаше повече мачове зад гърба си на това ниво. На практика обаче тя е играла веднъж на сериозно първенство, а и в клуба няма с кого да тренира равностойно, тъй като момичетата са малко. Въпреки това изявата й на ринга в Русе е била забелязана дори от националните треньори, според които момичето има бъдеще в бокса.

Липсата на повече срещи с непознати съперници е проблем и за останалите боксьори на „Локомотив”. Затова и клубът залага в стратегията си за развитие повече спаринги и контролни срещи с други отбори. Така боксьорите ще бъдат най-близо до състезателните условия и ще преодоляват психологическата бариера на официалния ринг, смята треньорът.

Като цяло се развиваме много добре и съм доволен, че се оформя екип. Постоянно казвам на състезателите си, че трябва да се наблюдават и да се учат един от друг. Дори загубата може да бъде добър учител, ако съумееш да видиш грешките и после да работиш, за да ги поправиш. Много е важно да задържим новите момчета и момичета, които дойдоха в последните месеци. Но това зависи и от ситуацията с пандемията. В момента залите пак са затворени и не можем да тренираме. Така се губи инерция, но няма как, ще трябва да преминем и през тези трудности. Надявам се, че догодина нещата ще се нормализират и ще си проличи какво сме свършили през последните месеци. За мен удовлетворението е да виждам как след всеки мач състезателите ни израстват и стават по-добри, коментира още Захари Мутафчиев.


Ключови думи
бокс Локомотив Захари Мутафчиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати