Неделя, 29 Nov 2020
            
Лясковец Общество

Дядо Григорий освети обновения храм в Козаревец

  10.11.2020 10:53
Дядо Григорий освети обновения храм в Козаревец

След като преди близо месец за празника на село Козаревец - Петковден, бе срязана лентата на новия централен площад и зоната за отдих около него, жителите на лясковското село отново се събраха, за да открият тържествено и обновения си църковен храм. Лично Негово високопреосвещенство търновският митрополит Григорий, който е и родом от Козаревец, дойде да направи водосвета за здраве. В деня на свети Архангел Михаил, в съслужие с местния свещеник йеромонах Димитрий и свещеници от региона, владиката поръси козаревчани, дошли в празничния ден в храма. Гост на празника бе и кметът на Общината д-р Ивелина Гецова, а събитието бе организирано от църковното настоятелство и кметството в лицето на Дочка Габровска и кмета на селото Красимира Колева.
Гостите, сред които и общественици, земеделски производители и местни бизнесмени като инж. Банко Банков, инж. Костадин Тодоров, семейство Погосян и други, поднесоха своите благопожелания и подаръци икони, които бяха осветени в самия празничен ден. Икона на Богородица подари и кметът д-р Гецова с пожелание Пресветата Майка да закриля жителите на селото. Парично дарение лично от свое име направи и козаревчанката Марийка Златева, а уредникът на пенсионерския клуб Дешка Миланова дари за нуждите на църквата столове. Много икони остави и владиката. Те бяха раздадени на гости и жители в празничния ден.  
Църквата „Св. Параскева“ в Козаревец претърпя голям ремонт през изминалата година. Храмът е на над 170 години, като сградата е разрушена при колосалното за региона земетресение от юни 1913 г. и е възстановена през периода 1920-1930 г. Тъй като експлоатационната годност на някои от строителните елементи бе доста изчерпана с годините, с отпуснатите средства бяха извършени солидни укрепителни работи.  
Аварийно-възстановителните строителни дейности за подобряване състоянието на сградата бяха неотложни, тъй като църквата се намираше в незадоволителен вид за извършване на службите. Стените бяха напукани, пукнатини можеха да се видят и в мазилката, настилките бяха компрометирани, както и дюшемето и вътрешните дървени стълби. Изпълнените ремонтни дейности включват конструктивно-укрепителни работи за усилване на основите на сградата; преизграждане на напукани стени; основен ремонт на покрив, включително частична подмяна на дървена покривна конструкция и цялостна подмяна на покривното покритие (летвена, дъсчена обшивка, покривно фолио, керамични керемиди); обшивка от поцинкована ламарина на камбанарията с декоративно покритие върху дървена скара; частична подмяна на дървената дограма с PVC; строително-ремонтни дейности по интериора – изкърпване на напукани стени и тавани, облицовка с гипсокартон, кораби в наос и стени в притвор. Направена е и хидроизолация на основите, възстановено, почистено и обработено е дюшемето, направени са дървени стълбища и парапети. Изцяло е облагородено и околното пространство, направена е нова каменна настилка, осигуряваща по-добри условия за ритуалните функции и за удобство на миряните. Монтирани са и нови осветителни тела по фасадите на църквата и така с модерната си визия, храмът успя да възвърне своя предишен блясък.  
При строго спазване на мерките за сигурност в епидемиологичното време, църковното настоятелство и представителки на пенсионерския клуб се бяха погрижили и за традиционния в такива случаи курбан за здраве, който бе сготвен при стриктна хигиена и бе раздаден на присъстващите миряни в затворени кутии.


Ключови думи
дядо Григорий църква Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати