Вторник, 16 Мар 2021
            
Горна Оряховица Култура

29 награди раздава първият литературен конкурс на името на Асен Разцветников в Горна Оряховица

  30.10.2020 11:18
29 награди раздава първият литературен конкурс на името на Асен Разцветников в Горна Оряховица

29 са наградените творби от общо 255 произведения, участващи в първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“. Петчленна журираща комисия  оцени сътвореното от 171 души от цялата страна, както и извън нея.

Надпреварата за поезия и проза е организирана от Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869“ и Литературен клуб „Асен Разцветников“ и е на тема „С пламъка на родолюбието“. Срокът за участие бе от 2 март до  30 юни.

Най-много творби има в трета възрастова група – над 18 г. В нея са подадени 151 стихотворения и 56 разкази и есета. Активни са и младите хора между 14 и 18 г., включили се със 17 произведения в немерена реч и с 11 поетични. 12 стихотворения и 8 прозаични творби са изпратени в първа възрастова група – 11-14 г.

Ето и наградените:

ПОЕЗИЯ

Стихотворенията оцени  жури в състав Ивелина Цветкова – редактор в издателство „Многоточие“,  и Станка Бонева – редактор във варненския вестник „КИЛ“.

I възрастова група (от 11 до 14 години):

Първото място е за стихотворението „България”  на Фая Гератлиева - 11 г., представител на ОДК „Св. Иван Рилски” в Казанлък, клуб „Светлини сред сенките” с ръководител Валентина Димова.

На второ място е стихотворението „Искра” на Никола Калинов Киров, 12 години, от Търговище, ръководител Петър Асенов.

Трето място печели Калоян Милков Хаджистойчев -12 г.  от Сливен за стихотворението „Силата на планината”

Поощрителни награди се присъждат на стихотворението „Към родината” на Ивана Георгиева Пекова, 14 г. от СУ „Христо Ботев” във Враца, Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева и на „Казанлъшка роза” на Геновева Трифонова - 12 г., клуб „Светлини сред сенките” към ОДК „Св. Иван Рилски”  в  Казанлък с ръководител Валентина Димова.

II възрастова група (15 - 18 години)

Първо място се присъжда на стихотворението „Рисувам долина с акварел” на Кирил Димов - 15 г. от  ОДК „Св. Иван Рилски” – Казанлък, клуб „Светлини сред сенките” с ръководител Валентина Димова.

На второ място  е  стихотворението „Моята родина” на Вилимира Димитрова Димитрова – 16 години от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов".

Третото място е за „Писмо до Ботев” на Джоана Мунтер Дахабре с псевдоним Явора. 17 години от Смядово.

Поощрителна награда печели стихотворението „Спокойно, любовта пристига…” на Пламена Венелинова Василева, 16 г. от Мизия, СУ „Христо Ботев” – гр.Враца, Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева

III възрастова група (над 18 години)

Първо място за стихотворението „Марина” на Кристина Ангелова Ясенова от град Неделино и за „Под сенките на Бегликташ” на Дочка Василева от Горна Оряховица.

Второ място печелят „Ние, българите” на Елена Паскалева Дечкова от Стара Загора и „Българско” на Нели Христова Коларова от София.

Третото място е за „Риза” на Светлана Николова Ангелова от Харманли и „Свищовски талиги” на Гюлшен Алиева Караманлиева от Плевен.

Поощрителна награда се дава на „Този път не изкрачих сама” на Мариана Добрева-Дафчева от Асеновград.

ПРОЗА

Нелеката задача да преценят кой се е справил най-добре в раздел „Проза“ имаха Даниел Меразчиев – писател, редактор и основател на Литературен клуб „Многоточие”, чиято цел е подкрепа и подпомагане на прохождащи български автори, който впоследствие прераства в Издателска къща „Многоточие”, председателят на горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров и главният библиотекар на Общинска библиотека Горна Оряховица - Светла Гъркова.

I възрастова група (11 - 14 години)

Първо място  печели есето „С пламъка на родолюбието” на Ралица Димитрова Кушева – 13 години от Първомайци, ученичка на СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица.

Също първо място е отредено на Илиана Красимирова Влахова – 12 години от Хаджидимово за есето „Отворих сърцето си за теб”. Консултант е Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

Третото място е за есето „Моята променена България” на Елена Михаилова Бъждарова – 14 години от  Хаджидимово с консултант Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово

Поощрителна награда получава есето „Живеем в земята българска” на Анелия Илиева Спахиева – 13 години от Хаджидимово с консултант Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

II възрастова група (15 - 18 години)

Първо място за „Докато историята говори, ние мълчим” на Кристиян Юлзари - 15 години от АЕГ „Гео Милев“ Русе.

Второ място за „Вратцата” на Теодора Александрова Василева, 15 г., СУ „Христо Ботев” – Враца, Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева.

Трето място за есе „Тука, дето съм родена“ на Карина Емилова Спиридонова, 16 г., СУ „Христо Ботев” – Враца, Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева.

Поощрителна награда за разказа „Пламъкът на промяната”  на Наталия Ангелова Таранинова – 16 години от Хаджидимово с консултант Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

III възрастова група

Първо място печели разказът „Бабината черга” на Галина Георгиева-Танева, Великобритания.

Второто място е за разказа „С пламъка на родолюбието” на Валентин Кирилов Русанов от Троян.

Трето място – разказът „Безног” на Мариана Добрева-Дафчева от Асеновград.

Поощрителна награда се присъжда на разказа „С пламъка на родолюбието” на Михаела Красимирова Димова от  Силистра и на есето „България ще я има, докато в сърцата ни гори пламъка на родолюбието” на Гергана Валентинова Раденкова от Шумен.

Специална награда – издаване на книга на преференциална цена от издателство „Многоточие” - София печели  стихотворението „Рилска молитва” на Дияна Страхилова Николчева - старши учител по БЕЛ в СУ „Христо Ботев“ – Враца.

Награди за заелите първите  места във всяка възрастова група в двата раздела са диплом и парична премия.

Заелите второ място във всяка възрастова група в двата раздела получават диплом и картина от горнооряховската художничка Марияна Гайдарова.

Наградите за трето място, както и поощрителните награди във всяка възрастова група в двата раздела, са диплом и книга, осигурени от Литературен клуб „Асен Разветников” и дарители на читалището, както и предметни  награди от „Виваком България”.

Заради усложнената ситуация около пандемията с COVID-19, предвидената тържествена церемония по връчване на наградите на 31 октомври - в навечерието на Деня на народните будители на сцената на Читалището, се отменя, а всички 29 награди ще бъдат изпратени с куриери до получателите им, обясни секретарят на НЧ „Напредък 1869“ Ваня Недева.

Творбите на носителите на първите места от първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“ за поезия и проза на тема „С пламъка на родолюбието” можете да прочетете тук. https://napredak1869.wordpress.com/2020/10/23/творбите-на-носителите-на-първите-мес/


Ключови думи
литературен конкурс асен разцветников НЧ Напредък 1869
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати