Вторник, 16 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

ДГ „Здравец” в Първомайци е единствената в областта, която прави сензорна зала за емоционална подкрепа на децата

  23.10.2020 14:45
ДГ „Здравец” в Първомайци е единствената в областта, която прави сензорна зала за емоционална подкрепа на децата

През месец май 2020 година екипът на Детска градина „Здравец“ в Първомайци разработи проект и кандидатства по Национална програма „Успяваме заедно“, модул 2 „Иновативна детска градина“. Проектът беше одобрен от МОН и реализирането му стартира от октомври 2020 година. Финансирането е почти 4000 лева и по проекта ще се изгради сензорна зала.

Над 250 детски градини в страната са кандидатствали по програмата, която е с общ бюджет от 400 000 лева. Проектът на ДГ „Здравец” е 12-ти в класирането, а само още една детска градина в областта е сред одобрените, но с друга дейност. Така че градината в Първомайци ще е единствената, която ще разполага със своя сензорна зала, каквато имат само някои центрове за работа с деца с увреждания. Подобни кабинети обаче са много подходящи и за здрави деца, тъй като помагат за по-лесното адаптиране към нова среда и създава емоционален комфорт на малките, които обичайно са стресирани при прехода си от семейството към социалния живот в детската институция.

Проектът включва изграждане на зала за сензорна интеграция и стимулация, като подсигурява среда, в която децата се развиват хармонично, според собственото си темпо и индивидуални потребности. Залата ще се посещава от децата на малки групи и индивидуално. Така всяко дете ще получи своето специално място, за да се чувства спокойно, уверено, защитено. Място, където ще се осъществява плавен преход и успешна адаптация и реадаптация от семейната среда към детската градина и обществото в условията на КОВИД 19.

В залата, която в момента се ремонтира, ще има специално осветление. Чрез подходящо озвучаване, аромати, различни игри децата ще се балансира емоционалното състояние на децата, особено на тези, които имат проблеми с привикването към живота извън семейството. Екипът на градината иска да създаде специална атмосфера и чрез стари уреди – проектори, грамофон, диапозитиви, които да привлекат вниманието на децата и да ги заинтригуват в ученето на нещо ново.

Чрез работата с децата в залата ще се постигне развитие на речта, двигателната активност и сетивните системи, развитие на паметови процеси, внимание, въображение, концентрация, изграждане на времева и пространствена ориентация, превенция на агресивните прояви, формиране на увереност, релаксиране и емоционално благосъстояние. Предвижда се, ако епидемиологичната обстановка позволява,участие на родителската общност чрез четене на приказки и общи занимания с учителите и децата.

Щастливи сме, че нашата детска градина е първата в областта, където децата ще имат възможност чрез сетивността и експериментаторския и изобретателския си дух да развият устойчивост и гъвкавост в трудни ситуации, да изградят собствени стратегии за справяне, да формират представа за себе си като можещи, успешни личности и да израснат като щастливи, здрави и балансирани възрастни, коментира директорът на градината Елеонора Иларионова.


Ключови думи
ДГ Здравец Първомайци Елеонора Иларионова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати