Вторник, 16 Мар 2021
            
Култура Павликени

Творци от Франция участваха в арт-пленера „Павликени и светът“

  18.10.2020 15:52
Творци от Франция участваха в арт-пленера „Павликени и светът“

Творци от Франция и България създаваха заедно изкуство по време на едноседмична арт-резиденция в Павликени в рамките на дългогодишния проект на общината „Павликени и светът“. Форумът се организира от Община Павликени и фондация „Аматерас“. Тази година заключителната изложба от него за първи път е подредена в Заседателната зала на Община Павликени.

Изложбата беше открита от кмета на Общината инж. Емануил Манолов, председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров и куратора на изложбата Даниела Тодорова.

„Мотото „Павликени и светът“, под което протича този международен арт пленер, е изпълнено с много смисъл, защото отваря сетивата ни за далечни култури и ни прави по-съпричастни с развитието на света.  За девета поредна година Павликени се среща с изкуство от най-висока световна класа. През тези години чрез изкуството ние посещавахме виртуално много пъти скандинавските страни, далечните Япония и Корея. За първи път днес имаме досег с културата на Франция“, каза в словото си кметът инж. Емануил Манолов, който подчерта огромното желание на Общината международният арт-пленер да се осъществи в годината, в която над 90% от културните събития в целия свят са отменени.

„Всяка година с огромно удоволствие в Общинския съвет гласуваме богатия културен календар на община Павликени, от които неразделна част вече е и този международен пленер. Павликени се е доказал в годините в своята загриженост за развитието на културата и изкуствата“, каза председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски.

„Без отвореното сърце на Павликени този пленер нямаше да се случи“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова. „Пленерът „Павликени и светът“ е един много плодотворен проект, който нашата фондация направи с Община Павликени преди девет години, за което й благодаря, както и лично на кмета инж. Манолов. Аз съм щастлива от това, което направихме, защото днес Павликени притежава единствената по рода си колекция в България с много редки произведения от цял свят, а тази година я обогатяваме с творби от Франция“, каза още тя преди да представи участващите творци.

Бруно Давид е художник, председател на организацията „Комуникации без граници“, завеждащ катедрата по визуални изкуства в Университета в Бордо. Живее във Франция и България и радее за българо-френския обмен. „Той е ярък концептуален френски автор. В изложбата в Павликени представя скулптурни произведения, свързани с артефакти. Бъдейки много свързан с духовността на България, той показва различен прочит на това, което е видял в страната ни. Тук е представена скулптура - глава на Баба Ванга, както и творба – намигване към Вечния календар, който се пази в Историческия музей“, посочи Тодорова.

„Културата принадлежи на всички. Изкуството принадлежи на всички. Работите ми са винаги спонтанни вдъхновения от нещата, които виждам и преживявам на момента. Представените в изложбата неща са свързани и с бита, с ежедневието и постоянството. Съчетавам ги с цветове, които са първични, символ на енергията и усещанията в излъчването в България“, каза Бруно Давид.

Мариане Коломбани е концептуален автор на инсталации и живопис,  работи в Париж. Нейната майка е родена в София, затова представените в изложбата произведения са свързани със сантиментална нотка към семейната история. Показан е колаж със старинни снимки от нейното семейство. Останалите й творби са направени на място в Павликени с елементи, които тя намира наоколо. „За мен е много силен емоционален момент да се върна в региона, където семейството на майка ми произхожда. Държах много част от творбите ми да съдържат оригинални обекти, свързани с района“, каза Мариане.

Юн Зо е родена е в Корея, но от 26 години живее в Тулуза. Интересната й инсталация е с мозайка от листата в гората, събрани край хотела, в който артистите бяха настанени. Те са нарязани на квадратчета и се получава палитра от природата, оградена с камъчета, наподобяващи врата, порта, храм. Посланието е, че човекът трябва да приема природата като храм на своя живот. “Работя много върху трансформацията на нещата и върху периодите на преход. С избора на материалите, които използвам, исках да покажа колко мимолетни и преходни са не само обектите, но и нещата от живота. След посещението на местен храм исках да включа и елемента с посвещението, който е много силен“, каза Юн Зо.

 За първи път тази година в пленера участва и фотограф. Арно Фонверн пътува много, затова показаните негови черно-бели аналогови фотографии са от различни точки по света. Известен със социалния си прочит в произведенията. Във всички тях може да се види, че той намира есенцията на определен обект, ситуиран в сложна и интересна среда.

Организаторите от фондация „Аматерас“ също показват свои творби. Тодор Тодоров показва кинетична скулптура. Той е сред водещите творци в света в това направление, а съвсем скоро предстои негова кинетична скулптура да бъде поставена пред НДК.

Даниела Тодорова представя инсталация - символ на България. „Независимо, че сме едно от най-старите населения на света, че сме духовен народ, с много сила и голям принос за световната цивилизация, ние  сме непознати по света. Хората, които идват в България, някак си поглеждат на нас повърхностно, понякога не ни виждат. Затова работата на творците на изкуство е да обърнем внимание на онова, което е България – духовност и едно огромно сърце“, каза Тодорова.

Дългосрочният проект на Община Павликени и Фондация „Аматерас“ „Павликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за собствената колекция от съвременно изкуство на Община Павликени.

сн. Владимир Пенчев


Ключови думи
Павликени арт пленер
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати