Неделя, 14 Мар 2021
            
Велико Търново Други

Нишката операция от 1944 г. бе пресъздадена на полигона на НВУ „Васил Левски“ (галерия)

  17.10.2020 14:37
Нишката операция от 1944 г. бе пресъздадена на полигона на НВУ „Васил Левски“ (галерия)

Нишката операция от 1944 г. беше пресъздадена днес с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „В. Левски“. Събитието се реализира от НВУ и Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната. Малко преди него Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва за българските воини, загинали по време на Втората световна война.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните  и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех, като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия с придадени към нея части.

Във възстановката Националният военен университет участва с логистична поддържка и с курсантска група, която се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите бяха реплики на униформи. Снаряжението им бе оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те участваха с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т. г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел.

По време на събитието за първи път бе видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“. С усилията на личния състав на Университета машината е възстановена през последния месец и половина, съобщи началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” приготвиха храна и изпекоха хляб при полеви условия, който раздаваха на посетителите.


Ключови думи
Нишка операция НВУ Беляковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати