Понеделник, 15 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Купата на създателя получи основателят на хандбала Тодор Тодоров за 75-годишния си юбилей

  12.10.2020 16:21
Купата на създателя получи основателят на хандбала Тодор Тодоров за 75-годишния си юбилей

Емоционална среща на първите хандбалисти в Горна Оряховица, днешните ръководители на Българската федерация по хандбал, ХК „Локомотив” и Общината, на близки и приятели организира инж. Тодор Тодоров, за да отбележи своята 75-та годишнина. Повече от половин век от живота му са отдадени на любимата игра и той остава почетен председател на ХК „Локомотив”, създаден от него през 1969 г.

Основателят на хандбала в Горна Оряховица всъщност е пионер на играта във Великотърновска област, напомни председателят на ХК „Етър 64” и координатор за Зона „Мизия” Атанас Атанасов. През далечната 1964 г. курсантът тогава Тодор Тодоров председателства събранието за основаване на търновския клуб. Пет години по-късно, вече като лейтенант в Сержантското училище в Горна Оряховица, слага началото и на хандбалния „Локомотив”. А спортният му път започва, разбира се, с футбол. Но в Шуменската езикова гимназия учителят му го запалва по хандбала и той остава верен на малката и бърза топка досега. „Хандбал юбер алес”, както казват немските възпитаници.

Гледайки презентацията за историята на вашия клуб, си давам сметка, че на всички поколения им е било трудно. Но съм благодарна, че сте създали условия сега да сме заедно. Хора от цяла България са се събрали заради вашия юбилей и това разкрива най-хубавото от нашия спорт – той създава приятелства, каза президентът на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева преди да поздрави юбиляра. Горда съм, че пътят, който вие сте започнали е намерил продължители. Смея да твърдя, че в последните десетина години българският хандбал, дори и да не е още на световно равнище, вече е приет в световното хандбално семейство. Догодина ще сме домакини на Европейско първенство по плажен хандбал и се надявам, че от вашия край ще има състезатели в националните ни отбори. Защото Горна Оряховица, както и Габрово и Велико Търново, се утвърдиха като много сериозни центрове, устойчиво развиващи нашата игра. И това се дължи на любовта към малката топка, която вие сте запалили преди повече от половин век. Благодаря ви за това и се надявам да се гордеете с нас – вашите продължители, каза още Бакърджиева. Благодаря и на кмета, който ни подкрепя толкова много. Продължавайте да помагате и дано пожеланията за нова зала да не останат само думи, обърна се президентът на Федерацията към инж. Добромир Добрев.

Общината винаги ще помага, докато ги има десетките деца в залата. Историята ще разказва за стореното от Тодор Тодоров. Аз искам само да обърна внимание на това, че той е успял да докосне много сърца, щом вие сте тук от всички краища на страната. Това е най-голямата награда. Нека се учим от него и му пожелавам да е здрав и да ни събира още дълги години, обърна се инж. Добрев към домакина.

Едно от най-хубавите неща, които са се случили в Горна Оряховица през последните години е, че децата се върнаха в залите. Имаме над 3000 активно спортуващи деца и младежи. Подкрепата за спорта е основен приоритет в управлението на инж. Добрев, а е и моя лична кауза. Хандбалният клуб е един от най-успешните в това отношение, а заслугата е на хора като инж. Тодоров – камък темел, положил основите. Ние ще продължим поставеното начало, каза и председателят на ОбС Димитър Николов. Той напомни и за другото битие на юбиляра – успешните му мандати като кмет на Върбица, ролята му като възпитател и в клуба по хандбал, и в ССВУ. За всичко това той ще получи и Почетния знак на Горна Оряховица – сравнително нова награда, с която досега са отличавани големи българи като писателят Антон Дончев и актрисата Стоянка Мутафова, както и целият колектив на НЧ „Напредък 1869”.

Специален плакет за почетния си председател бяха подготвили и членовете на Управителния съвет на „Локомотив” – председателят и старши треньор Йордан Димитров, Кирил Георгиев, Милена Димитрова и инж. Димитър Димитров.

Най-емоционалното участие в поздравителната част на празника имаха първите състезатели на инж. Тодор Тодоров, заедно с които той прави отбора през 1969 г. От името на ветераните първият капитан Борислав Борисов връчи на Тодоров Купата на създателя. Третият капитан на отбора пък Александър Николов подари специална грамота. Порасналите момчета, с които инж. Тодор Тодоров е проправял пътя на хандбала в Горна Оряховица, трябваше да крият сълзите си, докато той един по един припомняше качествата им като състезатели преди повече от 40 години.

Като се обърна назад виждам дълъг списък от документи, постижения, медали, но най-важни са хората. Вие допринесохте Горна Оряховица да се утвърди като водещ хандбален център. Всеки човек е вселена, а добрите приятели са като звездите – не винаги ги виждаш, но знаеш, че са някъде там. Благодаря на всички вас, каза и главният виновник за хандбалния празник инж. Тодор Тодоров. На всичките си гости той подари знаменце с новото лого на ХК "Локомотив".

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Тодор Тодоров хандбал 75 години
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати