Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

Нощта на Самоводската чаршия разкрива магията на българските занаяти и съвременното изкуство (снимки)

  19.09.2020 17:15
Нощта на Самоводската чаршия разкрива магията на българските занаяти и съвременното изкуство   (снимки)

Бижута от естествени цветя, хилядолетни игри с черноморски камъчета, таласънчовци, които гонят страшните сънища от децата, вази от вестникарска хартия – това е само скромна част от красотите, които са изложени на Самоводската чаршия във Велико Търново. Там вече тече десетото, юбилейно издание на Нощта на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите. До 23 септември улицата на занаятите е мястото, което съчетава минало и настояще, старинни технологии и производства, традиции, музика и съвременно изкуство.
Десетки творци от цялата страна вече са на Чаршията, за да покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти, кулинарни продукти с екопроизход и др. С широко отворени врати са работилниците и дюкяните, в които майсторите занаятчии демонстрират техниките от миналото. За първа година занаятите се популяризират и чрез игра със селфита, най-добрите в която ще получат награди.
За да е още по-весело, всеки ден и всяка вечер има изпълнения на улични артисти и музиканти, певци и групи. Следобед днес големите звезди бяха музикантите от ``Джуниър бенд`` на СУ ``Емилиян Станев``.
Но още една голяма звезда бе на Чаршията днес. Пред телевизионна камера Камелия Тодорова разказа спомените си от снимките на ``Търновската царица``. През 2020 г. филмът, в който Камелия Тодорова си партнира с имена като Стефан Данаилов, Невена Коканова, Ели Скорчева, Джоко Росич, навършва 40 г. Впрочем прожекции на филми по творби на Емилиян Станев ще бъдат излъчени в понеделник, 21 септември, между 18 и 21 ч. в къщата-музей, носеща името на писателя.
За първи път тази година има работилници по жонглиране, пой, акробатика и пантомима за деца и възрастни. Ръководят ги артисти от ``Цирк де ла Люлин`` - първата и единствена циркова компания у нас.
Тази вечер програмата включва концерт на ДЕС ``Румина`` с ръководител Румяна Начева и концерт на Петко Савов и Стелияна Христова. Интерактивно шоу с огнени елементи ще сложи финалния щрих за днешния ден. Кръстено ``Поко Льоко``, шоуто започва в 22. 30 ч. Организатотите – Общинската агенция по туризъм ``Царевград Търнов`` и Община Велико Търново, са предвидили всяка фестивална вечер да  завършва с огнено шоу.
320 цветни хвърчила правят още по-пъстра Самоводската чаршия във Велико Търново. Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите продължават до сряда, 23 септември.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Нощ на Самоводската чаршия Фестивал на занаятите Велико Търново Джуниър Бенд
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати