Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

В Никополис ад Иструм отпразнуваха годишнина от основаването на града

  18.09.2020 15:43
В Никополис ад Иструм отпразнуваха годишнина от основаването на града

1908-ми рожден ден празнува днес Никополис ад Иструм. Датата, разбира се, е условна, но е приета, защото тя е рождена за основателя на древния римски град край Никюп – император Траян. Смята се, че именно на 18 септември е положен основният камък на града.
Винените питиета бяха акцентът в днешния ден. Представи ги Димитър Спасов от свищовското сдружение за исторически възстановки „Дукс антика“. Освен виното, той беше приготвил и безалкохолна напитка - т. нар. поска, която е известна като лимонадата на Древния свят. Гостите имаха възможността да опитат и разядки с риба и подправки. Домакини на събитието бяха директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов и кметският наместник на с. Никюп Йорданка Атанасова, а сред гостите бяха областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници от Велико Търново, общественици и др.
Най-важният момент от празника обаче бе представянето на епигарфаски паметник - императорското писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм. Надписът е открит в града в началото на XX в. от Вацлав Добруски – тогава директор на Археологическия музей в София и ръководител на проучванията в римския град.
Писмото беше върнато на мястото му благодарение на проекта, спечелен от Регионалния исторически музей във Велико Търново и сдружение „Бъдеще за Никюп“ пред „Лидл” – България.


Ключови думи
Дукс Антика Никополис ад Иструм Димитър Спасов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати