Събота, 13 Мар 2021
            
Темида

Синдикалистът Иван Иванов: От затворническите общежития излизат едни по-добри престъпници

  12.09.2020 15:59
Синдикалистът Иван Иванов: От затворническите общежития излизат едни по-добри престъпници

Промените в закона, които извадиха една голяма част от нарушителите от пробацията и ги вкараха да търпят присъдите си в затворнически общежития от открит тип, не дадоха положителен резултат. Някои от тях, вместо да се осъзнаят и да се поправят, научават от рецидивистите вътре нови методи и начини за извършване на престъпления. Така че тези хора трябва да се върнат по пробациите и да им се налага по някакъв механизъм контрол, така щото те да вършат обществено полезен труд. Да не говорим за финансовата рамка – един лишен от свобода в затвора струва между 1000 и 1300 лв. месечно. Така се натоварва данъкоплатецът, броят на хората в местата от открит тип расте, а от тези места изкарваме едни по-добри престъпници.
Коментарът е личен на председателя на Синдиката на пенитенциарните служители Иван Иванов и не ангажира колегите му. Зад сложното наименование стои синдикат, който обединява служители от състава на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – инспектори по социални дейности в затворите, психолози, дежурни главни надзиратели, пробационни служители и други изпълнителски длъжности. Самият Иванов е инспектор по социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие в Казичене към Затвора в София. Там служи от близо 3 г., преди това, в продължение на 7 г., е надзирател в същия затвор.
Иван Иванов е председател на синдиката от самото му основаване, а днес организацията проведе във Велико Търново своето второ Общо събрание.

Финансовата рамка на синдиката, отчет на дейността му за последната година, обсъждане на преговорите с колегите от синдиката към ГД ``Охрана`` за обединение между двете организации, което се очаква да стане до края на годината, промени в Управителния съвет са част от темите, обсъждани на заседанието.

Синдикатът пенитенциарните служители е учреден на 7 юли 2018 г. в София. Решението е взето след проведени срещи с министъра на правосъдието и с шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Синдикалната организация е създадена най-вече заради усещането, че дотогава съществуващият Синдикат на служителите в затворите в България изцяло защитава интересите на надзоро-охранителния състав, а пенитенциарните служители са неглижирани. Макар и още неучредени като организация, настоящи членове на синдиката на пенитенциарните служители участват в протестите на служителите в затворите в България от начало на 2018 г.
Като пример за неглижиране Иван Иванов посочва т. нар. специфични условия на труд и допълнителните плащания по тези условия. Ние останахме с едни 15%, като че ли не работим с лишени от свобода. Нищо, че през нас минава целият случай на един лишен от свобода – от влизането в затвора до напускането му. Комисията за защита от дискриминация също отсъди в наша полза. В резултат още през следващата година ни признаха, взехме специфичните условия на труд, разказа Иван Иванов.
Малко след учредяването е проведена среща с тогавашния министър на правосъдието Цецка Цачева. Цачева взима отношение по някои от исканията на служителите. Единствените ни искания са да се подпомага служебната ни дейност, дори чисто битово да е – по-свестен принтер или компютър да речем, обясни Иванов.
Между 300 и 400 са членовете на Синдиката на пенитенциарните служители. Бройката варира заради текучеството – пенсиониране, напускане или постъпване на работа в системата. Днес във Велико Търново се очакваше 40 души да станат синдикални членове.
Не сме очаквали 28-процентното увеличение на заплатите в системата, което ще се случи. Борехме се за 5%, а 10% ни се струваха голямо постижение. Да, проблемите не са малко, но с това ръководство и най-вече с предишния министър Данаил Кирилов се разбирахме перфектно. Всички ангажименти, които пое към нас, изпълни поне на 90%. Добра комуникация имаме и с ресорния зам.-министър проф. Проданов. Никога не сме поставяли на първо място финансовата страна на въпроса, важното е да има по-добри условия и за нас, и за лишените от свобода. Но най-важното е, че дори един човек да излезе от място за лишаване от свобода, променил поведението си, е достатъчно, смята Иванов.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Синдикат на пенитенциарните служители Иван Иванов Общо събрание Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати