Събота, 23 Яну 2021
            
Други

Гробове от V-VI в. разкриха при разкопки под Царевец

  11.09.2020 14:49
Гробове от V-VI в. разкриха при разкопки под Царевец

Квартал „Френкхисар“ на средновековната столица Търновград е бил сакрално място в продължени на повече от 2000 години. Това доказват археологическите проучвания на манастир „Успение Богородично”, ранновизантийската базилика и тракийския некропол под Царевец през последния месец на проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
В северната част на обекта е разкрита постройка от XVIII век, която е унищожила голяма част от средновековната оградна стена на манастира. Достигнати са най-ранните структури в този участък – две полувкопани жилища-землянки, като са открити дупки от колове на конструкцията им, две огнища, даващи подовото ниво и две средновековни ями.
В южната част на обекта, до стената на базиликата, е достигнато до 8 гроба от XIII век, унищожени от съвременните вкопавания.
Най-интересната находка са регистрираните 3 гроба синхронни с ранновизантийската базилика. „Те се отнасят към V-VI в., а от този период във Велико Търново има разкрито само едно погребение на крепостта Царевец“, посочва археологът Илиян Петракиев.
Новите открития потвърждават тезата за семантиката в района на „Френкхисар“. Мястото е било използвано за погребални ритуали през V-IV в. пр. Хр , впоследствие тук се изгражда ранновизантийска базилика, а след това църква и манастир по времето на Второто българско царство, покрай които се развива некропол, използван до XVI-XVII век.
За първи път в почистване на открития богат керамичен материал се включиха възпитаниците на Училището по изкуства и занаяти в Русаля. Децата с интерес участваха в разкопките по време на еднодневната си практика по история и археология.

Текст и снимки: РИМ - В. Търново


Ключови думи
Френкхисар Илиян Петракиев Хитко вачев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати