Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Започна четвъртото археологическо лято на Ряховец

  10.06.2018 10:56
Започна четвъртото археологическо лято на Ряховец


За четвърта поредна година продължават подновените археологически разкопки на крепостта Ряховец. Екипът с ръководител Илиян Петракиев от РИМ и зам. ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица, вече поднови работа на обекта. Тази година екипът ще разполага с по-добро финансиране от всички предишни лета и плановете са да се направят поне 40 работни дни и да се задълбочат постигнатите дотук резултати. Добрите намерения обаче ще зависят вече не толкова от парите, колкото от кадрите. Както и във всеки друг отрасъл и археолозите се оплакват от липса на работна ръка. Работниците тази година са по-малко и по-неопитни. Това може да е единственият проблем за амбициозните цели, които си поставят учените.
Иначе работата е финансирана с 20 000 лева от Общината и 13 000 лева от Министерството на културата. Музеят и археолозите работят и по няколко проекти на Археологическия институт към БАН и Националния исторически музей, с които да се обогати проучването на историческото минало в Горнооряховска община.
Целите тази година са да се задълбочат проучванията в буквалния смисъл. Продължаваме по секторите, изучавани досега, като целта ни е не толкова да разширяваме, колкото да продължим да дълбаем под пластовете, които сме разкрили досега, обясни Илиян Петракиев.
Продължава работата по Западната порта, която е най-добре установена стратиграфски. Там е установен най-дебел културен пласт и учените се надяват да слязат под нивото от 13 век, което са проували досега. Очакванията са да се разкрие още по-ранен пласт от живота на крепостта. По същия начин ще се работи и в централната част на крепостта.
Като цяло идеята е да се направи хронологичен разрез на Ряховец и да се стигне до първото заселване на крепостта.
В централната част на крепостта, където в предишни години са открити няколко жилища от 13 век, също ще се продължи търсенето за заселване от предишни епохи.


Алхеолозите ще опитат да разкрият и части от Северната стена. Целта им е да помогнат с повече данни на проекта, който Общината ще подготвя за консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.
Ще се обърне внимание и на сектора, където още в първата година от проучванията бяха открити осем цели съда от бронзовата епоха. Отново ще се търсят следи от живот от предишни епохи и археолозите са надяват да попаднат на артефакти от желязната и ранно-бронзовата епоха.
Като цяло намеренията са да се стигне до възможно най-ранните следи от обитаване на района.
Учените още очакват резултати от ДНК анализа на останки от скелет, намерен в крепостта, за който се продполага, че е на човек от кумански произход. Анализът се прави в Харвард, покрай голямо ДНК проучване на находки от палеолитни селища. Въпреки че находката от Ряховец е от Средновековието, тя също бе включена в изследването. Резултатите от анализа се очакват с голям интерес, заради теорията, че крепостта е била населявана от кумани по времето на Асеневци. Защо пък да не намерим и нови доказателства за това предположение, казват археолозите.
Заедно с чисто научната работа екипът ще продължи и своята мисия да популяризира археологическата наука сред децата. Уникалната за България Лятна археологическа академия бе създадена през 2016 г. и това лято отново ще привлече ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. За първи път ще се включат деца от СУ „Емилиян Станев”, където Илиян Петракиев е водил тази година кръжок по археология в рамките на проекта „Твоят час”. Така те ще имат възможност да приложат теоретичните знания, придобити през годината, в истинска работа на терен.
Освен това отново ще има групи от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. Децата ще работят по пет дни, като началото е на 18 юни и ще имат възможност да се докоснат до всичко, което изпълва работния ден на археолозите. После част от учениците ще останат да работят в Музея и през август. По традиция след края на разкопките най-малките деца се включват в рамките на „Семейните съботи в Музей” в почистване и измиване на находките. Този път идеята е да привлечем и по-големите ученици в обработката на артефактите, разказа археологът Мая Иванова.
Тази година Академията отново е подкрепена от традиционните си дарители като Ангел Дучев от „Пиано бар Горна Оряховица”, който осигурява храна за младите археолози. Йордан Манчев от „САГА 2000” предоставя тениски и шапки. Дарение са направили Анастас Начев от кафе-бар „Империал” и Александър Павлов от „Алексис” ООД. Общината ще организира транспортирането на децата до обекта. Ще се търси финансовата подкрепа и на други дарители, за да се направи навес за децата на разкопките и въобще да се разшири дейността на Академията.
Искаме да направим Детски археологически център за обучение. Виждал съм такъв в Сърбия. Там центърът е като малко градче с много техника и компютри и страшно много деца се занимават. Ние тук имаме по-скромни възможности, но пък искаме да започнем отнякъде, споделя идеята на екипа Илиян Петракиев.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Илиян Петракиев Ряховец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати