Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

В Ново село малки приключенци живеят под звездите и учат как да пазят природата

  06.09.2020 16:36
В Ново село малки приключенци живеят под звездите и учат как да пазят природата

Без таблети и телефони живеят вече втори ден деца от целия регион. Хлапетата загърбиха технологиите и се обърнаха към природата. Възможността им дадоха организаторите на Скаутски лагер 2020 - Центърът за работа с деца и младежи – клуб „ЗИЗУ“ и Кметството в с. Ново село, които за втора година показват на малките си приятели красотата на простичкия живот.
Бивакът е разпънат от снощи на т. нар. Голям боаз на река Негованка в местността Табаковото в землището на Ново село. Деца от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Ветринци и, разбира се, от Ново село и техните родители се включиха в изграждането на лагера – вдигаха палатки, сглобяваха дървени рафтове и плотове, събираха камъни и дърва за лагерния огън, на който не спират да къкрят вкусотии. Но тъй като основният замисъл е децата да се забавляват, учейки за природата и нейното опазване, програмата включва и много игри.
Мария Маринова, която е израснала в Ново село, за втора година води спортните занимания на скаутите. Малко след 8 сутринта тя ги събира за физзарядка, после идва ред на щафетите, бирпонга и още куп интересни преживявания. Игрите са съобразени с възрастта на децата – най-малък е Денислав, на 1, 7 г. от Ново село, най-големите са на 15 г. Така например, докато по-големите се надпреварват да палят огън и да го поддържат възможно най-дълго, по-малките събират отпадъци.
Още след първия скаутски лагер през миналата година Мария споменава на свои приятели за изживяването. По този начин за случващото се край Негованка разбира Сашка Узунова. Днес тя е в лагера и не спира да се удивлява на перфектната му организация и на случващото се като цяло.   
А в основата на всичко са кметът на Ново село Христо Христов и Ели Адамс от Англия. Ели живее в България от 12 г. и е уредник в Центъра за работа с деца и младежи в селото. Адамс е изключително щастлива, че в Центъра са записани десетки деца, за които тя постоянно измисля по нещо. Хубаво е, че имаме подкрепата на Община Велико Търново, допълва Христо Христов, и благодари на НВУ ``Васил Левски``, с чието съдействие е подготвен теренът за приключенците.
В Англия Ели също е работила с млади хора на възраст от 11 до 23 г. Нарича Ново село моето село и не спира да благодари на съседите си за топлотата, с която са я приели. От комшията Илия например научила що е то таратор, баница, ракия... Нейният начин да се отблагодари за всичко е работата й с децата на Ново село.
Лагерът е много полезен за децата – тук те учат за природата и колко важна е тя за човека, казва и Силвия Терзиева от Ветринци. От съседното на Ново село село групата е сериозна – 6 малки скаути виждат наяве какво е споделеност в преживяванията. Страхотно е, допълва Силвия, която днес по обед бе сред главните действащи лица край казана с вечерята.
Днешнят ден за скаутите започна с поход до т. нар. Малък извор и почистване на оттока му. По обед те се върнаха в бивака, похапнаха, потърчаха по перфектно почистените и предварително третирани срещу кърлежи поляни  и посрещнаха гости – експерти от Регионалната инспекция по околната вода и водите във Велико Търново. Гостите разказаха на децата за природата, а под формата на различни игри им показаха колко важно е тя да се опазва. Програмата за днес включва също почистване на Големия извор, риболов, още игри... Освен това децата се запознават с правила на поведение и за безопасност, които следва да се спазват в планината, за значимостта на взаимопомощта, толерантността и работата в екип, как работи компасът и по какво да се ориентират, ако нямат такъв.

В 8 ч. утре скаутите отново ще чуят тръбата за сбор. Ще направят физзарядката си, ще закусят и поиграят. В 10 ч. е церемонията по награждаването на най-активните сред тях. После бивакът ще бъде събран и наоколо ще бъде направено финално почистване с надеждата догодина лагерният огън отново да ги събере край Негованка. А дотогава ще си припомнят скаутското обещание "Пред честта си и пред всички тук обещавам да се старая според силите си, да помагам на другите, да спазвам закона на скаута. Обещах!" и ще мечтаят за живота без стени и покрив.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Скаутски лагер 2020 Ново село Негованка Ели Адамс Христо Христов Ветринци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати