Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Великолепно издание за Горски горен Тръмбеш се обяснява в любов към най-малкото горнооряховско село

  24.08.2020 14:25
Великолепно издание за Горски горен Тръмбеш се обяснява в любов към най-малкото горнооряховско село

Второто издание на алманаха „Хармония и красота под Калето” може да засрами с качество всички градски вестници, списания и книги на краеведска тематика. Направено е изцяло с доброволен труд на ентусиасти, които представят по най-добрия начин селото, откъдето тръгват корените им. Отпечатано е в Холандия при най-високи полиграфически стандарти. И в крайна сметка се е получило издание, което си заслужава всеки да има, независимо дали е с  корен от Горски горен Тръмбеш или просто обича доброто четиво и красивото книжно оформление.

Добре подбраните рубрики и героите на очерците представят миналото, настоящето и бъдещето на селото. Има разкази за интересни съселяни, които животът е разпръснал по всички краища на света. Ще видите кадри от Южна Африка, Лаос и още много интересни места, където са стигнали издънки на тръмбешки родове. Не са забравени възрастните, оставили трайна следа в селото, но много място е отделено и на децата, които пазят спомена за родното село на фамилията. Има стихове, разкази, спомени, както и много снимки. Има и споделено от приятели. Немалко място е отделено на бъдещето, защото селото е живо. В последните години има много нови заселници, които с удоволствие разказват защо са избрали да свият нов дом под Калето.

„Хармония и красота под Калето” е издание на Сдружение „Възраждане на Горски горен Тръмбеш”, което миналата година чества десет години от създаването си. Една от първите деятелности на Сдружението беше първото издание на алманаха. Десет години по-късно излиза второто, което наистина е уникално като изпълнение, подбор на темите и разнообразието на рубриките.

Голямата заслуга, разбира се, е на Николай Николов – председател на Сдружението и неформален главен редактор на изданието. Както той самият казва, подготовката на броя не му е позволила да разбере, че има пандемия, карантина и криза. Посветил е на новия продукт близо 6 месеца, но резултатът е впечатляващ.

Не бива да остават в неговата сянка обаче и останалите членове на екипа. Севда Пенчева – Николова, Светла Рашков, Радостина Нямова, които са работили по текстовете. Делян Рашков, който е направил художественото оформление и Петя Баутъндайк с графичното оформление. Тодор Николов и Дилян Пенчев, направили снимките за изданието.

Резултатът наистина е великолепен и може само благородно да завиждаме за постигнатото от тази малка група ентусиасти. Зад труда им застават и няколко спомоществователи, за да се финансира и самото отпечатване. И дано се намерят достатъчно ценители, които да подкрепят начинанието, купувайки си книгата. Тя е на цена само от 5 лева, срещу които получавате истинско удоволствие от добре свършената работа и ви се отварят врати към селцето с истински дух, кацнало под Калето и облъхвано от беломорското течение.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Горски горен Тръмбеш Николай Николов книга Хармония и красота под Калето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати