Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Доброволческа бригада разчисти старата чешма в Горски горен Тръмбеш

  28.09.2020 09:14
Доброволческа бригада разчисти старата чешма в Горски горен Тръмбеш

Около 30 доброволци се включиха в разчистването на голямата селска чешма в Горски горен Тръмбеш. Хора и техника се бориха цял ден, за да открият отново чешмата, която буквално беше превзета от гора, израснала в центъра на селото. Всъщност мястото наистина е насред село – на 100 метра от кметството и на 50 метра от Читалището, но с годините е обрасло с храсталаци и дървета. Тук навремето е бил центърът на селския живот именно заради чешмата. Тя е голяма, с 6-7 постава, вода имало много, но сега е пресъхнала и трябва да се смени тръбата от каптажа, за да потече отново.

Идеята за откриването наново на чешмата се родила през пролетта на едно от събиранията на Сдружението „Възраждане на Горски горен Тръмбеш”. Още тогава определили датата 26 септември и около 30 души, свързани по някакъв начин със селото се включени с труд и техника. Кметът на общината е обещал да помогне с техника за извозването на събраните храсталаци и дървета.

От тук насетне предстои да се ремонтира каптажа, за да потече отново водата по шестте чучура. След това идеята е да се направи нещо като етнографски музей на открито. Мястото е много интересно и като разположение. Чешмата е в малка котловина, все едно в дъното на амфитеатър. Ако наоколо се разположат леки павилиони с различни оръдия на труда и предмети от бита на предците ни, ще се получи интересна експозиция. Тя ще разказва най-добре за миналото на селото ни, споделя председателят на Сдружението Николай Николов.


Ключови думи
Горски горен Тръмбеш доброволци чешма Сдружение "Възраждане за Горски горен Тръмбеш"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати