Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Над 70 души минаха по пътя на хляба в Етнографския музей в Долна Оряховица

  24.08.2020 09:42
Над 70 души минаха по пътя на хляба в Етнографския музей в Долна Оряховица

Събота, 22 август. Още в 10 ч. Етнографският музей Долна Оряховица посрещна първите си нетърпеливи посетители. И преди началния час на откриването на втората от Забавните съботи слънчевият двор беше пълен с хора. Може би защото вече се бяха убедили, че тук е хубаво и весело, може би защото очакваха да почувстват магията на „хляба наш насущний”, но този път имаше над 70 човека, доста повече от предната събота. Най-малкият от тях беше само на година и половина!
В 10.30 ч. Директорът на Исторически музей Горна Оряховица Мая Иванова и кметът на града Йордан Байчев откриха втората от забавните съботи в Етнографския музей. Кметът със завидна вещина привлече вниманието на децата към музейните експонати, свързани с някогашното правене на хляба в къщи – нощви, сито, огрибка, точилка и др. Музейният директор усмихнато поздрави деца и родители, дошли днес тук, припомни им какво предстои в идващите съботи и им пожела ден пълен с откривателство и радост. И етнографът Теменуга Йорданова поведе любознателните по пътя на хляба, който не е само ежедневна храна, а и празник на духа. И започна магията ... децата с трепет участваха в отсяването и замесването на тестото. Всеки имаше възможност да избере как да изглежда неговото хлебче – ние се бяхме приготвили с подходяща илюстрация. Детските ръчички докосваха всичко – брашното, водата, тестото, чудните инструменти – сито, точилка, просфора. Правеха най-красивите хлебчета, наречени за здраве на тях и семействата им.
Старата къща и плевнята, които сега са етнографската и историческата част на експозицията, посрещаха малки и големи, а уредникът на музея Атанаска Григорова неуморно запознаваше любознателните с историята и традициите на градчето и околността. Изложбата „Нашият музей през вашия поглед” вече надскочи първоначалните очаквания на организаторите. Таблата вече се напълниха, но място за нови рисунки ще се намери – така целият музей ще стане част от изложбата.
Ние сме отговорни хора и спазваме противоепидемичните мерки, но близостта не е само физическо понятие и очевидно сме открили подходящ начин да бъдем заедно. Какво ни очаква в следващата събота (29 август, 2020 г.) ще прочете в сряда (26 август, 2020 г.) на страницата на Исторически музей Горна Оряховица. Очакваме ви отново, казват организаторите на забвно-поучителната поредица.


Ключови думи
хляб Долна Оряховица Етнографски музей Теменуга Йорданова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати