Петък, 19 Мар 2021
            
Култура

Приключи поредицата „Забавни съботи в Етнографския музей“ в Долна Оряховица

  08.09.2020 15:14
Приключи поредицата „Забавни съботи в Етнографския музей“ в Долна Оряховица

На 5 септември се състоя и последната от поредицата Забавни съботи в Етнографския музей 2020 в Долна Оряховица. На този ден градът имаше празник. И макар той да не беше така тържествен и многолюден както преди заради противоепидемичните мерки, малките долнооряховчани имаха своята празнична събота.
В двора на Етнографския музей ги очакваше среща с хилядолетията, защото тя беше посветена на най-древния занаят – грънчарството и извечното човешко желание да докосва глината с ръцете си.
Още преди уречения час най-нетърпеливите бяха вече насядали близо до грънчарското колело и му хвърляха любопитни погледи. В 10.30 ч. директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Мая Иванова поздрави малки и големи с празника, обеща им последната от тазгодишните ваканционни съботи да бъде много специална и даде думата на майстор Валентин Димитров.
Докато представяше своя древен и вечно млад занаят, той много умело въвлече децата в диалог и успя да привлече вниманието им още преди колелото да се завърти. Кметът Йордан Байчев на свой ред отправи празнични пожелания и изрази своето удовлетворение от това, че заедно една хубава идея е превърната в още по-хубава реалност.
За трета поредна събота общинският съветник Григор Минков заплати входните такси на всички свои малки съграждани и им осигури минерална вода.
Първа пред грънчарското колело седна една от най-малките посетителки, облечена в прекрасна мъничка, но съвсем истинска носия. Малките неуверени ръчички, направлявани от майсторските ръце на грънчаря, започнаха своето ваятелство. Децата гледаха със затаен дъх и все повече се приближаваха, за да не пропуснат нищо от магията да опитомиш глината.
Всеки чакаше реда си. Имаше тихи разговори: какво да си направя – чаша, чинийка, ваза ... Така часове наред колелото не спря. Заедно с Майстора всеки изписваше своите „буквички” върху произведението си, за да може да го „познае”, след като бъде изпечено. Но първо отиваше на една от масите, където го очакваха специалните бои – за да украси своето съдче. Екипът на музея с удоволствие помагаше. Всички творения бяха внимателно подредени, за да поемат своя път към пещта в работилницата на Майстор Валентин Димитров в Елена. Разбира се, всеки получи своето поредно удостоверение за участие в забавните съботи – за спомен.
Децата ще могат да получат творбите си на 15 септември в Етнографския музей Долна Оряховица. Ако не успеете тогава, те ще ги очакват в четвъртък или вторник след това. Освен това ще могат да видят, че изложбата „Нашият музей през вашия поглед” за четири съботи стана наистина голяма.


Ключови думи
Етнографски музей Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати