Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Горнооряховчанинът Красимир Николов измина сам пътя от Ком до Емине за 9 дни и 17 часа

  13.08.2020 09:39
Горнооряховчанинът Красимир Николов измина сам пътя от Ком до Емине за 9 дни и 17 часа

Никога повече, сега искам само море и никаква планина. Май това беше най-голямата щуротия, която съм правил, смее се Красимир Николов след края на поредното си екстремно преживяване. Съвсем сам, с изключение на първия ден, той премина най-дългия маркиран пешеходен маршрут у нас по билото на Старата планина от връх Ком до нос Емине. Направи го за 9 дни и 17 часа, през които е минал около 600 км и е изкачил десетки старопланински върхове. Казва, че не се е напрягал. Не е бягал, дори не чувства умора ден след финала. Само пришките по краката го мъчат.

Самотното пресичане на България въобще не е първото екстремно нещо в живота му. Красимир е участвал в най-тежките ултрамаратони в България и Европа, покорявал е Монблан, Елбрус и Килиманджаро.

Идеята за Ком – Емине дошла спонтанно и донякъде причината е коронакризата. В началото на годината Красимир изкачи най-високата планина в Африка – Килиманджаро, и плановете бяха това лято да направи с приятели трекинг по всички най-високи върхове в балканските държави. Заради COVID-19 планът се оказа неосъществим. Затова с приятел решили да си вдигнат адреналина у нас, преодолявайки най-известното ни местно предизвикателство. Маршрутът от най-западната до най-източната част на Стара планина е споменаван още от Алеко Константинов, но е масово наложен през 50-те години на миналия век. Обикновено се преминава за 20-тина дни и дори месец. Рекордьорите-бегачи свалят изминаването на тези около 600 километра до под седмица. Красимир го извървя без никакво бягане за 9 дни и половина.

Тръгнали с приятел от Горна Оряховица след работа и били край Берковица вече по тъмно. Оказало се, че са улучили празник на Берковския балкан и тъй като данданията им дошла вповече, не се бавили, а направо превзели връх Ком, откъде тръгва маршрутът. Било около час след полунощ, в мъглата си проправяли път с челниците и общо взето плясъкът на знамето ги упътил, че вече са на върха. И така посред нощ започнал първият етап от похода. Който се оказал и един от най-дългите – извървели 73 км до хижа Лескова - без да бързат, радвайки се на природата. Първата нощувка била малко проблемна, защото се оказало, че на хижата има купон и няма място за тях, но в крайна сметка хижарят им извадил някакъв матрак и ги настанил в кухнята. На другия ден приятелят на Красимир решил, че това му е достатъчно и си тръгнал, а той продължил сам.

Следващото спиране е на Витиня, където туристическата спалня се оказала тази вечер на самообслужване. Имаше хладилник и ценоразпис – вземаш си каквото ти трябва и оставяш парите. По този начин се плаща и нощувката – вписваш си името в тетрадка и оставяш 10 лева. В планината хората са различни. Много по-отворени и сърдечни са. Като срещнеш някого, му разказваш преспокойно кой си, що си, говорите си така, както никога няма да ти се случи в града. Отдавна не съм чувал толкова пъти „благодаря”, „моля”, „заповядайте”. Въобще някак ставаш по-оптимист за бъдещето на човечеството, споделя Красимир.

Третият етап отново бил от дългите с близо 70 км преход до хижа „Ехо”, като от връх Вежен до хижата минал пътя отново по тъмно. Най-трудно му било може би на четвъртия ден, когато от „Ехо” трябвало да стигне до заслона под връх Ботев. Последните 15-тина километра били наистина тежки и му омекнали капачките по едно време.

Като цяло трасето е добре маркирано, а и хижите, особено в Централен Балкан, са уредени. Има много туристи и няма проблеми, дори и когато си сам. Учудващо обаче в Тревненския и Габровския Балкан е много запуснато и като маркировка, и като пътеки. Добре че от Бузлуджа до Чумерна се минава до голяма степен по трасето на маратона „Трявна Ултра”, че да не е толкова изоставено, разказва Красимир. Докато от Чумерна до Котел, а и след това маркировката е идеална и няма проблем дори без навигация.

Всъщност много хора му се чудели как така е тръгнал сам и не се ли страхува. Все му разправяли за мечките в планината, но подобни срещи нямал. Виж лисици, диви кози, сърни и някое друго прасе срещнал по пътя си.

Ако трябва да съм честен, природните забележителности свършват до Котел. Малко преди това, на билото на прохода Елена – Сливен, са изворите на Камчия. От там нататък пътят си е малко скучен. Най-големите атракции са чешмите, беседките и барбекютата, издигнати от местните жители покрай пътя. А, да, забележителна е и чистотата, която поддържат, разказва пътешественикът.

Накрая на пътя помогнали и приятели, които му донесли палатка, за да преспи предпоследната нощ преди финала. Дори оставили палатката там, за да я ползват други нуждаещи се.

Вечерта на деветия ден изминавал последните метри от маршрута, които се оказали като че ли най-трудните. Слизането до морето по скалите, които са почти отвесни, и качването обратно било най-сериозното изпитание от целия път. Но към 20 часа на 10 август се хвърлил срещу вълните и сложил край на 600-километровото изпитание. Чакал го приятел, който го откарал до Варна, а от там с влака до Горна Оряховица още на следващия ден.

В момента най-голямото ми предизвикателство е да си завърша ремонта вкъщи, смее се за финал. След това ще видим. Коронавирусът промени всички планове и лошото е, че нямаме идея кога ще свърши това. Времето ще покаже накъде, казва Красимир.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Красимир Николов Ком Емине Стара планина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати