Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Свищов се сбогува с д-р Мария Тошева

  28.07.2020 06:04
Свищов се сбогува с д-р Мария Тошева

Скръбна вест разпространи Община Свищов. Отиде си д-р Мария Тошева – носителка на званието ``Достоен за Свищов``.

Д-р Мария Тошева е родена в Свищов на 11 април 1937 година. Семейството й води корените си от старите свищовски родове, играли активна роля във Възраждането и в строителството на съвременна България. След завършване на своето начално и гимназиално образование в Свищов, д-р Тошева следва медицина във ВМИ – София и завършва през 1961 година. По разпределение е назначена като епидемиолог в СЕС Свищов, а след две години ординатор във Вътрешно отделение на Районната болница в града, а от 1969 година е рентгенолог с придобита специалност през 1973 година. От 1976 година до пенсионирането си е завеждащ рентгеновото отделение в свищовската болница.
Проучванията които прави на свищовската история и свищовските родове, намират израз в съставянето и публикуването на няколко книги на тази тема. През 2004 година е издадена книгата „История на здравеопазването в град Свищов“. Следва първото издание на книгата „Свищовски родови хроники“, издадена през 2011 година. Третата й книга, публикувана през 2017 година, е посветена на докторската дисертация на д-р Атанасович „Теза за докторат по медицина“, представена и защитена на 17 юни 1848 година в Парижкия факултет по медицина, към която има подробна биографична справка от съставителката за семейството на д-р Атанасович. Същата книга през май 2020 година беше вписана в каталога на Конгресната библиотека на САЩ.
През 2018 година въпреки здравословното си състояние тя издава второто издание на книгата „Свищовски родови хроники“, с което дава възможност да се разкрият много нови данни, уточнения и информации за свищовските родове. С това книгата се превръща в извор за историята на град Свищов, запазва паметта за неговите граждани и допринася за обогатяване на българската история.
През 2015 година д-р Мария Тошева е удостоена с най-високото отличие на Община Свищов в областта на културата „Достоен за Свищов“.
Свищовската общественост ще я запомни с нейната дълбока честност и всеотдайност.

Община Свищов изказва съболезнования на близките на д-р Мария Тошева.

Поклон пред паметта й!

Генчо Генчев
Кмет на Община Свищов

Поклонението ще се състои на 28 юли 2020 г. в храма „Св. Троица“ в Свищов.


Ключови думи
д-р Мария Тошева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати