Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Участници от 9 държави идват за Международния летен семинар във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  09.07.2020 13:47
Участници от 9 държави идват за Международния летен семинар във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

В понеделник, 13 юли, започва 43-то издание на Международния летен семинар по български език, литература и култура. Семинарът се организира от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и тази година ще се проведе в необичайна обстановка.
Засега участие са потвърдили около 30 души от 9 държави в Европа и Азия. Повечето от тях са студенти, има преводачи, консултанти, търговски представители от Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Сърбия, Чехия, Хърватия и студент от Китай, който идва от Германия. Най-много участници ще има от Полша – 9 души. Войтех Шипчах идва 8 г. поред във Велико Търново, Захариб Тирамази е участвал в два поредни семинара... Нямаме участници от български произход. Най-младите участници са 20-годишни студенти от Гърция, Полша и Сърбия, информира ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.
Ректорът увери, че са взети всички необходими противоепидемични мерки, за да могат гостите да се чувстват сигурни. Групите ще бъдат от по 5 човека. Ще има 6 специализирани семинара. Като правило се запазва схемата, по която се е работило през последните 13 г. Екскурзиите ще бъдат до Етъра и Орешака с цел всичко да бъде изнесено навън. Последните няколко дни от семинара ще минат в „Албена“, уточни професорът.
Мащабът е различен, мерките, начините, по които ще се реализира семинарът, също. Участниците ще бъдат настанени в студентските общежития по един в гарсониера. Предвидено е храненето им да бъде съобразено с мерките за затворени помещения. Учебните зали ще бъдат заети на максимум 30%. Всички, които пристигат, ще подписват декларация, че са здрави. По желание има организация да им бъдат направени PCR тестове – както на състава, който ще обучава, така и на самите участници. Мерките, които предприемаме към тях, не могат да превишават изискванията към всички чуждестранни граждани, които идват в България. Желанието ни е, независимо от обстоятелствата, семинарът да мине успешно, за да покажем, че можем да се справяме в тези трудни условия. Очаквам от понеделник да се създаде организация, всички колеги от екипа да се включат, постоянно ще има и медицинско лице, описа мерките, които е влез ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, ректорът му проф. Бонджолов.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
летен семинар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати