Понеделник, 22 Мар 2021
            
Общество

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния летен семинар във ВТУ

  10.07.2019 12:11
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния летен семинар във ВТУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова идва за откриването на Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, съобщи днес на брифинг зам.-директорът на семинара доц. Д-р Валерия Тодорова. Тя разясни и подробностите около участниците и програмата. 42-то издание на семинара започва работа в понеделник  - 15 юли, а самото откриване ще бъде в аулата на Университета от 10, 30 часа.

 Около 110 участници от 36 държави и 4 континента са заявили желание да обогатят знанията си български език и да научат още за богатата ни история и култура. Очаквано най-голяма е групата на студентите, докторантите и българистите, но професионалната характеристика на участниците е изключително пъстра: софтуерни инженери, програмисти, ветеринари, адвокати, икономисти, преводачи, музикални педагози и др. За голяма част от тях се предполага, че работят с български общности им се налага да обогатят умението си добре да говорят и пишат на български език.

 Традиционно най-много са участниците от европейските страни, но са представени и Азия, Америка и Африка. За първи път ще се включат в Летния семинар и такива от Азърбайджан и Виетнам. Доайен по участия е Уолтър Елиът от Великобритания, който идва за 12-ти път, Томас Ракатели – за 8-ми, поляка Войчех Шерчех за 6-ти и т.н. Най-възрастната е 70-годишната Хилари Бейли, музикален педагог, която идва за семинара за първи път.

Най-младата участничка, която е от Украйна и е с български произход – десетгодишната Анна Иванова, идва с майка си. Канадецът Кирил Германов, студент, също идва първи път, връщайки се при корените си. Друг участник с български произход е програмистът Михаил Сергеев. След малката Анна, най-младите участнички в Летния семинар са две студентки от Украйна и Беларус. От Украйна страна общо са и най-многото заявки за включване в работата на семинара, който ще продължи до 4-ти август.

 Програмата е традиционна, ще има 9 специализирани семинара, в които участниците ще изучават или затвърждават знанията си по български език, изобразително изкуство, култура, история фолклор, етнография, литература, български народни песни и танци, традиционната ни кухня. Лектори ще бъдат изявени преподаватели от Университета, а съвременната българска литература ще бъде представено от писателя и сценарист Емил Андреев. Все по-нарастващ е интереса към българското кино. Семинарът ще го води режисьорът и възпитаник на ВТУ Станимир Трифонов, а на всички ще бъдат прожектирани филмите „Слънчево” и „Асистентът”, които ще бъдат представени от продуцента Илия Костов.

 Новост тази година е семинара „Туризъм, многоезичие и превод”, където лектор проф. д-р Людмила Иванова.

 Освен, че ще се запознаят със забележителностите на Велико Търново и Арбанаси, участниците в семинара ще имат две екскурзии – до Жеравна и Враца, с посещение във врачанския музей, където ще видят Рогозенското съкровище, а после ще посетят и пещерата „Леденика”.

Последната седмица, както в предишните издания на Летния семинар е посветен на отмора по българското Черноморие. Тази година е ред на курорта „Албена”.

Ана Райковска   

      

 

 


Ключови думи
летен семинар ВТУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати