Неделя, 14 Мар 2021
            
Политика

Депутатът Станислав Стоянов посети Самоводене, Хотница и Русаля, за да се срещне с местни жители

  02.07.2020 13:24
Депутатът Станислав Стоянов посети Самоводене, Хотница и Русаля, за да се срещне с местни жители

Поредни изнесени приемни проведе народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов. След като в последните дни пое редица ангажименти при срещите си в девет великотърновски населени места, във вторник депутатът посети селата Самоводене, Хотница и Русаля, за да разговаря с жителите.
В Самоводене Станислав Стоянов бе запознат с влошаващото се състояние на местното читалище. Заедно с него, във второто по големина великотърновско село бе и председателят на групата на ГЕРБ във ВТОбС Деян Хаджийски. Читалищни дейци от Самоводене споделиха пред двамата тревогите си за състоянието на сградата, в която осъществяват дейност седем творчески самодейни състава, сред които танцов клуб, хор, театрали, певчески групи и др. Самодейците от селото са носители на десетки награди от местни и национални конкурси и фестивали, активно работи Центърът за деца и младежи.
НЧ „Извор -1873” в Самоводене е едно от трите читалища в региона, което не е общинска собственост и това създава проблеми при неговото стопанисване. Буди тревога най-вече състоянието на покрива, а заради влага библиотеката с над 10 000 тома е била изнесена в друга сграда.
Собствеността на читалището да се прехвърли на Община Велико Търново и така да се стопанисва подобаващо, е начин за неговото спасяване, коментира депутатът Станислав Стоянов. Сега културната институция се управлява от читалищно настоятелство, което не намира начин да се справи с кризата. Стоянов информира за възможностите, които ще се открият през новия програмен период, щом се увенчаят с успех усилията да бъде поправена несправедливостта, допусната от правителството на Орешарски. Тогава Община Велико Търново, заедно с още няколко български общини, бе изключена от обхвата на Програмата за развитие на селските райони, като така селата около големи градове останаха без достъп до европейско финансиране. Отдавнашна цел на кмета и председател на НСОРБ Даниел Панов е, от 2021 г. всички населени места да могат да кандидатстват с проектите си за евросредства, припомни Станислав Стоянов, който също е един от радетелите на тази кауза.
Кметът на Самоводене представи пред него и Деян Хаджийски идеята си на общински терен до кметството да бъде преместена етнографската музейна сбирка, която съществува от години в селото. С облагородяване на центъра, той ще се превърне в притегателно място за местните хора, ще придобие потенциал да привлича и туристи. Жители на Самоводене споделиха и желанието си около площада да бъде оформена площадка със спортни уреди за младежите и децата.
Ремонтираният път между селата Самоводене, Хотница и Русаля, който стана факт след успешен диалог между кмета Панов, МРРБ и АПИ, е нашата гордост, споделиха на приемната на народния представител жители на Хотница. 18-километровият участък, който вече има напълно европейски вид, освен че повишава комфорта на пътуване и намалява риска от транспортни произшествия, е и причина за увеличаващия се поток от туристи, обясни кметът Десислав Йорданов, който успешно ръководи селото вече четвърти мандат.  Въпреки че епидемията е  ограничила посещенията на прочутия водопад и екопътеката до селото, туристи не липсват, посочи Йорданов. Със средства от инвестиционната програма на Общината започва ремонт на съоръженията по екопътеката. В селото очакват и над 150 000 лева постъпления от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за ремонт на три улици.
Недостатъчен интензитет на обществения транспорт  е един от въпросите, поставени в село Русаля. Станислав Стоянов представи пред местните жители готвени промени в законодателството, които ще улеснят разрешаването на проблемите с транспорта навсякъде по места.
Ремонт на покрива на читалището предстои в село Момин сбор, каза кметът Андрей Явашев. Той сподели, че със съселяните си и с колегите си кметове от региона, с надежда очакват община Велико Търново да бъде включена обратно в Програмата за развитие на селските райони, за да се развържат ръцете на управниците при извършването на различни дейности за подобряване условията на живот в населените места.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати