Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Община Горна Оряховица кандидатства за разкриването на Кризисен център за жертви на насилие

  25.06.2020 15:22
Община Горна Оряховица кандидатства за разкриването на Кризисен център за жертви на насилие

За разкриването на социалната услуга „Кризисен център“ да кандидатства Община Горна Оряховица, реши на днешното си заседание Общинският съвет в града. Проектът е част от Интегрираните действия за устойчиво градско развитие по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Той допълва друг проект на Община Горна Оряховица – „Създаване на Кризисен център гр. Горна Оряховица“, подаден по ОП „Региони в растеж“. Резултатът по втория ще е създаването на материална база за кризисен център с капацитет 15 места.
Домашното насилие отдавна е разпознато като значим обществен проблем. Социалната услуга „Кризисен център“ е комплекс от две дейности – осигуряване на сигурна и защитена среда за жертви на насилие и на социална и правна защита и превенция на насилието.
По данни на Сдружение „Център Мария“, броят на пострадалите от насилие, които търсят помощ, расте. Сдружението консултира психологически и юридически, но голяма част от жертвите се нуждаят и от подслон и физическа защита. Към настоящия момент, възникне ли такъв случай, то той се препраща към сродни организации в други области, тъй като няма къде да бъде настанен. Част от пострадалите пък категорично отказват да бъдат настанявани извън община Горна Оряховица.
Така проблемите и потребностите на жертвите на домашно насилие наложиха създаването на „Кризисен център“ в Горна Оряховица. Предвижда се услугата да се предоставя от 9 щатни бройки, а целева група да са деца и възрастни в риск и техните семейства, жертви на домашно насилие.  Услугата ще се помещава в част от бившето СУПЦ, която ще бъде реновирана. Стойността на проектното предложение възлиза на 325 179 лв., които ще бъдат осигурени от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидата.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Кризисен център насилие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати