Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Спорт

Разкриването на спортна паралелка в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ обсъдиха местната власт и спортните клубове в Горна Оряховица

  16.06.2020 21:08
Разкриването на спортна паралелка в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ обсъдиха местната власт и спортните клубове в Горна Оряховица

Възможността за разкриването на спортна паралелка в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ бе обсъдена днес на среща с ръководители на клубове и треньори в Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов, общинската администрация и съветници в местния парламент с отношение към спорта и образованието са убедени, че проектът е с огромна перспектива. В това вярва и ръководството на ПГХТ, като на срещата директорът й Катя Велкова представи конкретика. Това стана в присъствието също на ресорния заместник-кмет Стефчо Алипиев и на шефа на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ Петя Богданова.
Идеята е да се привлекат талантливи млади спортисти след VII клас както Горнооряховска община, така и от съседни. По този начин ще се надгради върху спортната паралелка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Подобна възможност е грижа и отговорност към бъдещите спортни звезди на България. Тя би им помогнала за създаването на положителни навици и би ги направила конкурентоспособни за утрешния ден, коментира Димитър Николов.
Затова не по-малко важно е каква професия ще придобият тези млади хора. Средното образование трябва да дава професия. Ето защо идеята е от спортната паралелка на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ момчетата и момичетата да излизат с професия помощник-треньор, а които от тях поискат – и с професионална квалификация помощник-инструктор по спортно-туристическа  дейност. Така основата за надграждане на образованието в по-горен етап става още по-стабилна, а и се отварят повече възможности при излизането на пазара на труда, допълни Николов.
През последните години, откакто ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ стана общинска, се стараем да съсредоточаваме средства в базата й. Преди 2 г. бе ремонтиран физкултурният салон, а тази бе направен частичен ремонт на спалните помещения. Тенденцията за подобряване на материалната база на училището ще продължи, увери кметът инж. Добромир Добрев.
ПГХТ има прилежащи терени, които могат да се ползват за различни видове спорт. Освен това за децата, които не са от Горна Оряховица, ще бъдат осигурени безплатно общежитие и храна, ще се покриват пътните им разходи. И още - треньорите ще могат да продължат да работят с децата и след завършването им на VII клас, стана ясно на срещата.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
спортна паралелка ПГХТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати