Събота, 21 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

На 16 февруари празнува ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица

  15.02.2022 12:12
На 16 февруари празнува ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица

137 г. от рождението на патрона си и 63 г. от основаването си чества  на 16 февруари Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. През годините Гимназията се е наложила като място за подготовката на специалисти за хранителната, вкусовата, биотехнологичната промишленост, туризма и хладилната техника.

Училището води началото си от далечната 1959 г. Основано е като професионално- техническо училище на гара Горна Оряховица с две паралелки и петима преподаватели. През 1962 г. то прераства в техникум със специалности „Технология на захародобива” и „Технология на консервното производство”, а година по-късно и „Технология на ферментационното производство ”. От 1963 г. техникумът носи името на видния български учен проф. д-р Асен Златаров.
Години наред тук се обучават ученици по специалностите „Технология на захарта и захарните изделия”, „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Оператор в биотехнологичните процеси”, „Машини и апарати”, „Техника и технология на алкохолните и безалкохолните напитки”, „Мениджмънт”, „Лаборант в ХВП”.
През 1989 г. се създава специалността „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранителната промишленост ”, а през 2004 г. „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.
От 2003 г. техникумът се преименува в Професионална гимназия по хранителни технологии ”Проф. д-р Асен Златаров”, което име носи и дo днес.

Професионалната гимназия е едно от първите средни училища, в които се провежда дуална форма на обучение по две специалности. През 2017 г. започва обучение в дуална форма по специалността „Производство на захар и захарни изделия”, а през учебната 2019/2020 г. е разкрита специалността „Полиграфия”.

Традиционно добрите отношения, които поддържаме с водещи фирми от бранша, както и много добрият преподавателски колектив дават възможност на учениците с лекота да усвоят тънкостите на избраната професия. Обучението по общообразователните и специалните учебни предмети е в съответствие с държавните образователни стандарти и много от нашите възпитаници продължават успешно образованието си във ВУЗ. ПГХТ е единственото средно училище в Горна Оряховица, което разполага със собствено общежитие. Училищната библиотека разполага с богат книжен фонд и едно от любимите места на почитателите на книгите. Под формата на ЗИП и СИП учениците имат възможност да се занимават допълнително с компютърни технологии или да тренират любимия си спорт, разказват от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Събитията, посветени на празника, текат онлайн. В сутрешните часове на 16 февруари в страницата на ПГХТ във Фейсбук ще бъде публикуван клип за Асен Златаров и друг, който ще представи част от успехите на учениците. Ще бъде припомнена и историята на професионалната гимназия.


Ключови думи
ПГХТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати