Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Пътно управление вика общините да се разберат за надлеза до Летище Горна Оряховица

  02.06.2020 09:53
Пътно управление вика общините да се разберат за надлеза до Летище Горна Оряховица

Областно пътно управление Велико Търново организира междуинституционална среща за състоянието на надлеза до Летище Горна Оряховица. Тя ще се проведе на 3 юни с участието на всички заинтересувани страни, като целта е да се сложи край на дългогодишните спорове кой да се грижи за съоръжението.

Надлезът очевидно се нуждае от ремонт и то не само на асфалтовото покритие. Само че двете общини – Лясковец и Горна Оряховица, и Областното пътно управление като представител на Агенция Пътна инфраструктура не могат да се разберат кой да поеме грижите за него. Съоръжението се оказва ничие и на практика е оставено на милостта на времето. То е част от републикански път и се намира на границата между двете общини. И трите институции обаче не намират начин как да оправдаят средствата, които ще са необходими за ремонт, тъй като надлезът не е вписан никъде и сякаш не съществува. Всъщност проблемът е най-вече за Община Горна Оряховица, тъй като пътят води до половин дузина горнооряховски села и втория град в общината.

Преди няколко дни бяха запълнени по-големите дупки по пътя и козметичният ремонт отнесе камара подигравки, че се прави заради посещението на Бойко Борисов и сръбския президент Алексаднър Вучич и че след още някой по-голям дъжд няма и следа да остане от кърпежа. Всъщност никой не отрича, че това запълване на дупките въобще не решава проблема с моста, но всеки се дърпа от ангажимента за истински ремонт.

Явно обаче е дошло времето да се търсят по-сериозни решения и въпросната среща, организирана от Областна пътно управление може да е първа стъпка към някакво разбирателство.

На въпрос на вестник „Седмицата” за правното положение на надлеза Агенция „Пътна инфраструктура” отговоря, че надлезът е строен преди много години и е останал незавършен. Съоръжението не се води по балансова стойност в счетоводния архив на АПИ. Въпреки това служители на Областно пътно управление Велико Търново извършват периодични огледи на съоръжението и отчитат необходимостта от ремонт за подобряване на състоянието му. В тази връзка на 29 май са запълнени разрушенията и компрометираните места по асфалтовата настилка на надлеза.

„По инициатива на Областно пътно управление Велико Търново на 3 юни на среща ще бъде обсъдена документално собствеността, отговорността за поддържане на съоръжението, състоянието му и необходимостта от предприемане на мерки за провеждане на експертно обследване, с последващо проектиране и ремонт. На срещата са поканени представители от Регионалната дирекция Национален строителен контрол Велико Търново, на Националното сдружение на общините в Република България, както и на общините Горна Оряховица и Лясковец”, информират още от Пресцентъра на АПИ.


Ключови думи
надлез
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати