Петък, 14 Oct 2022
            
Други

До септември трябва да се реши проблемът с надлеза до Летището

  04.06.2020 11:33
До септември трябва да се реши проблемът с надлеза до Летището

По надлез фантом, който документално все едно не съществува, минават всеки ден хиляди коли, а онзи ден дори министър-председателят Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. И всеки ден расте недоволството от безобразното състояние на пътя. Което се признава от заинтересованите институции, но всички те свиват рамене и казват „не е наша отговорност”.
На това трябва да се сложи край и проблемът трябва да се реши сега, договориха се най-накрая институциите на среща, организирана от Областно пътно управление с участието на Общините Горна Оряховица и Лясковец, РДНСК и Областна управа.
„Надлезът е строен преди много години и е останал незавършен. Съоръжението не се води по балансова стойност в счетоводния архив на АПИ. Въпреки това служители на Областно пътно управление Велико Търново извършват периодични огледи на съоръжението и отчитат необходимостта от ремонт за подобряване на състоянието му. В тази връзка на 29 май са запълнени разрушенията и компрометираните места по асфалтовата настилка на надлеза.
По инициатива на Областно пътно управление Велико Търново, на 3 юни на среща ще бъде обсъдена документално собствеността, отговорността за поддържане на съоръжението, състоянието му и необходимостта от предприемане на мерки за провеждане на експертно обследване, с последващо проектиране и ремонт”. Това ни отговориха от АПИ няколко дни преди срещата на въпроса за правното и инеженерно състояние на надлеза.
Проблемът с липсата на всякаква документация може да изглежда смешен, но всеки, работил в бюджетна организация, е наясно, че документът е по-важен от фактическата страна на нещата. И държавните институции, включително Общините, не могат да харчат пари за нещо, което не е тяхна собственост.
Така че връщането на надлеза в правния мир е първата задача, която трябва да се реши. Сега започва едно голямо ровене в държавните архиви, за да се намерят някакви следи от строителството на надлеза. По спомени от едно време се знае, че бил започнат от Държавно предприятие „Пътно строителство”, после бил продължен от „Мостстрой”, докато фирмата била още държавна и преди да я приватизира и фалира Васил Божков. Съоръжението така и останало недовършено и никога не е въвеждано в експлоатация. РДНСК също ще се разрови из своите архиви, за да намери поне строително разрешение. Тогава надлезът ще се води като незавършено строителство и ще се продължат процедурите за финализирането. Какво става, ако не се намерят никакви документи, тепърва ще мислят юристите. В най-лекия вариант, от архивите все ще изскочи нещо и Областна управа ще актува обекта на АПИ. Има варианти за издаване на удостоверение за търпимост от главния архитект на Лясковец, тъй като надлезът е на територията на Лясковска община. Но и този въпрос бил спорен и тепърва ще си търси някакво обединяващо решение.
Каквото и да се реши, но трябва да стане бързо, защото това положение не може да продължава повече. Поставил съм срок до септември да се намери вариант за документалното решаване на проблема. След това трябва да се направи обследване, проектиране и сериозен ремонт. Да го прехвърлят на нас, ако трябва, ние ще намерим начин да го стопанисваме, но повече няма да търпим да носим негативите, заради документални неуредици, коментира горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев. Той все пак е оптимист, че до няколко месеца проблемът ще бъде решен и вече наистина ще може да се мисли за истински ремонт на надлеза.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
надлез Честово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати