Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Общината ще иска 2 милиона безлихвен кредит от Министерството на финансите, вдигане на данъците прогнозира опозицията, кметът не отрече

  28.05.2020 11:15
Общината ще иска 2 милиона безлихвен кредит от Министерството на финансите, вдигане на данъците прогнозира опозицията, кметът не отрече

Община Горна Оряховица ще поиска до 2 милиона лева безлихвен заем от Министерството на финансите, за да покрие финансовите си затруднения в момента. Предложението бе одобрено от Общинския съвет, като съветниците от БСП се въздържаха и прогнозираха, че заемът ще доведе до вдигане на местните данъци в края на годината.

Затрудненото финансово положение на Общината, което не е тайна за никого, се нарича от администрацията временен финансов разрив. Според общинските финансисти той е породен най-вече от кризата с коронавируса. Според опозицията си е системен проблем, който не е породен от COVID-19, а е започнал още през 2018 г. с поемането на предишния безлихвен кредит, който тогава запълни един недостиг в общинската хазна. След като три години живеем в ситуация на временен финансов разрив, дали имаме финансова стабилност, иронизира лидерът на опозицията Огнян Стоянов. Според кмета инж. Добромир Добрев обаче Общината е стабилна, но изпитва затруднения, заради трудностите пред бизнеса и хората в ситуация на здравна криза. Предпочитаме да запазим работните места и да не притискаме хората в момента, това води до по-ниска събираемост на данъците, обясни той.

Проблемът не е толкова във взимането на заема, а в това, че се прави без анализ, без публичност и без сериозно обсъждане, обясни възраженията на БСП Огнян Стоянов. Социалистите поискаха първо да се направи задълбочен анализ на приходите, да се актуализират разходите и да се набележи план за възстановяване на кредита, едва тогава да се прецени колко заем е необходим на Общината.

За това обаче няма време, защото финансовият ресурс е ограничен, отговори кметът. Министерството на финансите има 150 милиона лева за подпомагане на общините и след изчерпването на средствата ще трябва да се прибягва до лихвени кредити. Затова се бърза и в решението има вкарана точка, че то може да се изпълнява и преди да влезе в сила. Идеята е Общината да кандидатства пред МФ веднага преди да изтекат всички срокове за влизане в сила на решението на съветниците.

В крайна сметка този заем ще доведе до вдигане на данъците в края на годината, заяви инж. Георги Рачев, според който първо трябва да се помисли за намаляване на разходите и актуализация на бюджета и едва тогава да се търсят заеми, вероятно в по-малък размер.

Никога не съм твърдял, че данъците няма да се повишават повече. Три години не сме пипали местните такси и данъци, а много общини го направиха в края на миналата година. Ние преценихме, че е по-добре да изчакаме нормативните документи за промени в такса смет, която трябва да се плаща на количество и тогава да правим разчети. Това може да стане в края на тази година, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Как ще се връща заемът попита Людмила Илиева. Според зам. кметът Николай Георгиев това ще стане със събирането на тези данъци и такси, които тази година остават несъбрани. Близо 1 милион лева по-малко са собствените приходи от планираните. Ако Общината успее да ги навакса следващата година, през която вече ще е разплатила и голяма част от сегашните си задължения, връщането на заема може да стане до края на 2021 г. В изключителни ситуации той може да бъде разсрочен за още една година. На този етап събираемостта на местните данъци и такси е около 40 до 50% по-ниска в сравнение със същия период на миналата година. Това е основният проблем в момента, но той трябва да бъде наваксан, когато кризата отмине и икономиката започне да се възстановява. Поне така очакват общинските финансисти.

Анализ на приходите и актуализация на бюджета все пак ще има, но той ще се подготви след приключване на полугодието и вероятно ще влезе в ОбС на юлската сесия.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
заем
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати