Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Съветниците в Горна Оряховица се съгласиха Общината да вземе два заема за 1,8 милиона лева

  07.12.2018 19:48
Съветниците в Горна Оряховица се съгласиха Общината да вземе два заема за 1,8 милиона лева

При все немощната съпротива на опозицията мнозинството в Общинския съвет в Горна Оряховица даде разрешение на Общината да се нагърби с два нови кредита – 850 000 лева от банка и 950 000 безлихвен заем от Републиканския бюджет. Решението се взе тази вечер на извънредна сесия, най-интересната част от която беше препирнята между феновете на управляващи и опозиция, дошли да проследят отблизо дебатите. Докато съветниците се опитваха да мотивират своите доводи за и против заемите, зад гърба им симпатизанти на кмета и на опозицията се сдърпаха сериозно. Препирнята бе овладяна и тъй като и двете страни се документираха един друг с телефоните си, вероятно ще се появи в различни трактовки във Фейсбук.
Съветниците от БСП – четирима на тази сесия, заявиха своето против още при гласуването на дневния ред. Не може миналия път да ми кажете, че за 20 минути не се взема решение за референдум и да не приемете такава точка в дневния ред, а сега за 20 минути да искате да вземем решение, с което да нагърбим горнооряховчани с 1,8 милиона лева заем, обясни Огнян Стоянов. Обикновено извънредни и изнесени сесии се правят, за да не чуват гражданите какво се гласува. В последните години стана практика извънредните сесии да се свикват против законовите норми, каза пък инж. Георги Рачев.
Аз не съм съгласен да плащам такъв заем и не искам да задължа горнооряховчани да го плащат. Още като дадохме съгласието си за продажбата на ГУМ, заявихме, че го правим с искането парите да се инвестират в общинско предприятие по чистотата. Ето, ГУМ е продаден, защо не купите техниката с тези пари, мотивира несъгласието си за първия заем инж. Рачев.
Банковият заем от 850 000 лева се иска заради нуждата от закупуване на нова техника за общинското звено, което от догодина поема миенето, метенето и снегопочистването на улици и площади в града. Общината ще участва и с около 300 000 лева собствени средства, за да се осигури техническата обезпеченост на услугата.
С въздържал се гласуваха четирима съветници от БСП – Огнян Стоянов, Георги Рачев, Ангел Йорданов и Веселин Хаджигеоргиев, както и Йордан Яков от „Възраждане за Община Горна Оряховица” и Петър Гайдаров от „Реформаторски блок”.
Не гласуваме против, защото искаме да има общинска „Чистота”, но не смятаме, че е необходимо да се взема заем. Той ще струва поне още 100 000 лева лихви и такси. Тази година се продадоха обекти за 1 600 000 лева, къде са тези пари и защо с тях не се инвестира в техника, попитаха още от БСП. Нека парите от ГУМ и „Кариби” се инвестират в нещо полезно. И без това всичко в Горна Оряховица вече е разпродадено и няма да има дори какво да се залага за бъдещи заеми, нападнаха още социалистите.
Горна Оряховица е разпродадена по едно друго време, в което други бяха на власт, контрира кметът Добромир Добрев. Според него част от приходите от ГУМ ще бъдат инвестирани в закупуването на техниката, но няма как Общината да отдели наведнъж такава голяма сума, за да се мине без кредит. Идеята за общинско предприятие дойде от вас и ние я приехме. Искаме да предоставим качествена услуга на горнооряховчани, а това не може да стане с техниката, купувана преди 15 години, мотивира се кметът. Приходите на Общината ще намаляват с всяка следваща година – и от продажби, и от услуги. Големи разходи няма да можем да планираме по друг начин, каза още той.
Един проблем не се решава само с маркирането му. Защо ГУМ бе продаден на символична цена, а не бе търсена такава сделка, която да обезпечи купуването на техниката, която безспорно е нужна, обясни своето несъгласие със заема Петър Гайдаров от СДС.
В крайна сметка предложението бе прието с 22 гласа „За” и 6 „Въздържали се”.
Дебатът по втория заем доведе до почти същия резултат. Само че този път социалистите и Яков гласуваха „Против”, а Гайдаров отново се въздържа. Вторият заем е безлихвен от рпубликанския бюджет. Взема се, за да се запълнят някои дупки или да се овладее „временен касов разрив” в общинския бюджет, както се мотивират вносителите на предложението.
Само преди месец приехме отчета за изпълнението на бюджета за деветмесечието и нямаше никакви белези за касов разрив. Какво стана, попита Огнян Стоянов. Недостатъчно добре обосновано е това искане на Общината, подеха и други съветници. Никола Колев попита какви са приходите от приватизация тази година и за какво ще се харчат близо половин милион лева, които до края на годината трябва да се преведат на РИОСВ, а после да се върнат обратно на Общината. Отчисленията се правят за регионалното депо за отпадъци всеки месец и после могат да се ползват пак от общините за дейности по чистотата. Горна Оряховица е насъбрала неплатени отчисления за 2016 г. в рамките на около 460 000 лева. Ако ги плати до края на 2018 г. ще ползва облекчения, според решение на МОСВ, а според обещанията на самата Регионална инспекция ще може да ползва парите отново десетина дни след това.
Приходите от приватизация са 1 милион лева от ГУМ. С тях трябва да се запълват и други дупки. С част от заема, който ще е до 950 000 лева, ще се погаси остатъка от заема за канализацията в Първомайци. Има плащания и по други проекти, за които още няма пълно разплащане от финансиращите органи, отговориха от Общината.


Докато опонентите в спора се опитваха да приведат своите доводи, зад гърба им фенове си разменяха обиди и току да стигнат до батални сцени, но се задоволиха само с показване на средни пръсти и подскачане по столовете. Всъщност битката на запалянковците изглежда по-разгорещена и в социалните мрежи, отколкото е политическият дебат на основните опоненти в ОбС. Вярно е, че БСП има всичко на всичко 5 съветници и няма как да е истинска опозиция, чийто глас да се чува. Представителите на останалите политически партии малко или много подкрепят исканията на управляващите, така че сериозен спор в ОбС няма как да има. Освен в редовете на зрителите...
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Заем ОбС Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати