Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Нелечим вирус нападна и пшеницата в Горнооряховско

  25.05.2020 08:52
Нелечим вирус нападна и пшеницата в Горнооряховско

2020 е годината на вирусите. След COVID-19 по хората, се появи и вирус по житните култури, който засяга най-вече пшеницата.
За първи път се сблъскваме с това заболяване, за което се оказва, че няма лек. Заразени са голяма част от площите с пшеница, ечемикът е по-добре, вероятно е по-устойчив. В комбинация със сушата пораженията са ужасни. Може би над 50% от пшеницата ни е изгоряла. Ако не завали, за да подхрани поне малко оцелелите площи, реколтата ще е катастрофа. Има райони, в които няма да жънем повече от 200-300 килограма от декар, а това е страшно малко, разказва земеделският производител Марин Богомилов от Поликраище.
Вирусът предизвиква заболяването жълто ечемичено вджуджаване, което подтиска растежа и води до силно снижаване на добива. Причинителят на болестта е Barley yellow dwarf virus (група luteovirus). Пренася се от болни върху здрави растения от няколко вида листни въшки, паразитиращи върху житните растения. Напада най-често пшеницата, а по-рядко ечемика, овеса, ръжта. Заболяването води растенията до вджуджаване, силно братене и интензивно жълто или червено оцветяване на листата. Растежът на болните растения пък е силно потиснат.
За опасността от заболяването всъщност са алармирали учени още миналата година. Проблемът ще стане повсеместен заради забраната за използване на инсектициди в Европейския съюз. При положение, че не се въздейства върху приносителя на вируса, а за самото заболяване няма лекарство, добивите от пшеница в бъдеще ще намалеят драстично, смятат експертите.
Ечемикът е в доста по-добро състояние, въпреки че сушата се отразява и на него. Жътвата ще започне между 5 и 10 юни, ако не се вдъжди дотогава. Оптимистичните ни очаквания са за 30-40% по-ниски добиви тази година, коментира още Марин Богомилов.
Елена ВЕЛКОВА

Сн. www.pixabay.com


Ключови думи
вирус пшеница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати