Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Общинският съвет в Горна Оряховица оптимизира училищната мрежа

  30.04.2020 15:02
Общинският съвет в Горна Оряховица оптимизира училищната мрежа

Трудното решение за закриването на средищното ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище и на ОУ „Отец Паисий“ в Писарево взе Общинският съвет в Горна Оряховица. На практика местният парламент администрира един акт по самозакриване, обусловен от делегираните бюджети и довършен от демографската криза.
 „Най-трудно е да закриваш училища. Но когато фактите говорят, трябва да вземем решение. Процесът е интензивен през последните 2 г. – раждаемост, посещаемост. Отливът е осезаем. В Поликраище децата на възраст I - VII клас са 57, 3 от които са заминали в чужбина. Тези деца не желаят да учат в училището в Поликраище, записани са в Горна Оряховица или Велико Търново. В Писарево децата в I - VI клас са 84, 62 от тях са в чужбина. Болезнено е, разговори водим от 2 г. Правим регулярни срещи с родители, кметове, искаме да видим къде се къса нишката. Но тенденцията е отчетлива, колкото и да искаме да останат всички училища“, обясни пред Общинския съвет кметът инж. Добромир Добрев.

Фактите към днешна дата – 33 са децата, които учат в училището в Поликраище, а 23 – в това в Писарево. Не са обнадеждаващи и числата за броя на момчетата и момичетата, родени в двете села, на които предстои тръгване на училище през следващите 3 г. В Поликраище например през 2013 г. са родени 6 деца, през 2014 г. – 9, а през 2015 – 7. В Писарево 15 деца трябва да започнат училище наесен, следващите набори са съответно от 12 и 14 бъдещи първокласници. Отделен е въпросът, че масово родителите предпочитат да запишат децата си в училища в Горна Оряховица или Велико Търново.
При гласуването съветниците, подкрепили предложението, взеха предвид и качеството на образование, получавано в двете училища - на националното външно оценяване те са на опашката за област Велико Търново.
Проблемът има и финансови измерения. Липсата на достатъчен брой ученици според изискванията за нормативен минимум води до недостиг на средства за поддръжка на материалната база и за заплати. През 2017 г. Община Горна Оряховица е дофинансирала ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с 1 561 лв., през 2018 г. сумата е 7 720 лв., през 2019 г. скача на 16 863 лв. Само до юни на учебната 2019/ 2020 г. тя вече е 17 007 лв. За ОУ „Отец Паисий“ сумите са 16 507 лв. (2017 г.), 28 938 лв. (2018 г.), 41 325 лв. (2019 г.) и 22 032 лв. до юни 2020 г. Спрямо раждаемостта, в началото на следващата учебна година нуждата от дофинансиране от страна на Общината може да се окаже двойна.
„Това са последствията от делегираните бюджети, според които парите следват детето. Не са виновни нито учителите, нито администрацията, нито ние като общински съветници. Къде да учи детето му избира родителят. А всеки родител търси най-доброто за детето си – добри условия и най-вече добро образование. Кръгът е омагьосан“, за пореден път обясни председателят на Постоянната комисия по култура и образование в ОбС Иван Момъков, и отново застъпи тезата си, че в смесени паралелки не може да се получи добро образование. А в Писарево са слети I и IV клас, в Поликраище – I и II.
„Поради липсата на финансиране колегите там са принудени да преподават по 8 предмета. И най-кадърният учител не би могъл чисто физически да се справи със задачата. Това натоварване рефлектира върху качеството на образованието и затова резултатите са такива“, каза още Момъков.
„Най-трудният въпрос за един Общински съвет е закриването на училище или болница. Но стига сме превръщали училищата в населените места в обори. Що се отнася до качеството на образованието – все някога ще дойде някой умен човек, който да премахне делегираните бюджети. Разгоним ли младите обаче, връщане назад няма да има“, предупреди инж. Георги Рачев от БСП. „Това не е реформа, само със закриване няма да се получат нещата“, допълни съпартиецът му Огнян Стоянов.

В крайна сметка за закриването на училището в Поликраище гласуваха 19 от присъстващите 32 съветници, против бе БСП, а се въздържаха Людмила Илиева и Веско Ирибаджаков от „Демократична България“, Петър Гайдаров от СДС и Йорданка Кушева от ГЕРБ. При гласуването за Писарево предложението бе подкрепено от 22 съветници.

На децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се предлага да продължат обучението си в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Драганово, а на тези от ОУ „Отец Паисий“ – в ОУ „Васил Левски“ във Върбица. Промяната ще даде възможност училището в Драганово да бъде вписано в списъка със средищни училища, а във Върбица ще отпадне необходимостта от сливане на паралелки, което ще осигури пълноценен учебен процес. Родителите са тези, които ще решат къде да запишат децата си.
В приемащите училища отива документацията на закритите, а сградният фонд, материално-техническата база и земеделската им земя преминават на разпореждане и управление от кмета на общината. На педагогическия персонал ще бъде съдействано за намиране на работа.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
училищна мрежа Поликраище Писарево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати