Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Близо с 80% са спаднали продажбите на зеленчукопроизводителите от Горнооряховско, с над 50% са намалели приходите на „Общински пазари”

  28.04.2020 11:23
Близо с 80% са спаднали продажбите на зеленчукопроизводителите от Горнооряховско, с над 50% са намалели приходите на „Общински пазари”

Производители бяха принудени да изхвърлят разсади, лук и марули при временното затваряне на Горнооряховския пазар по Великден и се опасяват, че няма да им е за последно, а кризата ще става все по-тежка.

Ако до 6 май не продадем лука, ще трябва да го пръскаме с раундъп. Какво ще правим с разсада също не ми се мисли. Вижте, 10 часа е, времето е прекрасно, а никой не минава. Промиха мозъците на хората и сега всички са в „Кауфланд” и „Лидъл”, за да купуват турски, македонски и гръцки зеленчуци. Българските ще ги хвърляме, вълнува се като говори Емилия Христова, която отглежда в Поликраище салати, лек, чесън, разсади.

Почваме да вадим разсад за пипер, патладжан и ако върви така, ще хвърляме пак. Натърганият разсад за 5-6 дни ако не се продаде – умира. Както няма никакви хора, това ни чака, оплаква се жената. На нашия пазар са взети всички мерки за безопасност и съм сигурна, че е много по-сигурно отколкото в големите магазини. Но въпреки това хората ги няма и наистина сме много притеснени, казва още Емилия.

Месец преди извънредното положение всичко вървеше добре, дори се очертаваше добър сезон. И изведнъж всичко се сгромоляса. Имаме драстичен спад, може би с 80% по-малко продаваме в момента, обяснява и Ивайло Явашев, който отглежда своите зеленчуци в Козаревец и от години продава на Пазара в Горна Оряховица.

Проблеми споделят и търговците от покрития пазар. Те се оплакват не само от липсата на клиенти, а от невъзможността да заредят стока. Пазарите в Димитровград и Илиенци са затворени, до Турция не може да се ходи. Магазинът ми стои със зимните пуловери, а няма откъде да взема лятна стока, споделя един от наемателите.

Кризата рязко удари и самото общинско предприятие, управляващо пазарите в Горна Оряховица. Повече от 50% по-малко са приходите ни спрямо този период на миналата година, информира управителят Димитър Димитров. Пазарът в Горна Оряховица като цяло не е затварял с изключение на четирите дни около Великден. Но много от наемателите трябваше да спрат работа за месец. Павилионите за закуски, мекици, баничарницата не работеха в първия месец след обявяване на извънредното положение, а заведението на покрития пазар още е затворено. Опростили сме им наемите за времето, през което не са работили. Затварянето на битака също много се отрази на приходите. Битак няма от 16 март и няма да има до края на извънредното положение. Всички фирми са притеснени, а това няма как да не притеснява и нас. Малко са хората, които идват да купуват пазара. А това е странно, нали уж искаме да подкрепяме българското, а не купуваме от производителите от региона, казва още Димитров.

Въведени са всички мерки, които се препоръчват за безопасна работа. Пазарът в Горна Оряховица се проверява всеки ден от РЗИ, често минават и полицейски патрули. Създадена е организация за еднопосочно движение, като се влиза откъм Автогарата, а се излиза към покрития пазар. Дезинфекцира се два пъти на ден, задължително е ползването на маски.

На този етап няма отказали се наематели било на пазарските маси, било на магазинчетата. Ако кризата се задълбочи обаче и това може да стане. Което означава още по-голямо свиване на приходите за „Общински пазари”. Ще бъде трудна година и за производителите, и за нас, особено, ако извънредното положение продължи дълго, смята Димитър Димитров.

Миналата година общинското предприятие е имало 160 056 лева приходи, като от наемите на 41 търговски обекта приходите са 74 432 лв., а от масите на пазара и битака – 68 685 лв. Долу горе толкова са били постъпленията и през 2018 г. – 161 812 лв. Разходите за 2019 г. са 144 348 лв. Печалбата е 15 708 лв.


Ключови думи
Общински пазари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати